Bani pentru Muzeul din Floreşti. Va fi construit în zona Cetatea Fetei

Primarul comunei Floreşti, Bogdan Pivariu, a anunţat că a fost semnat contractul de 15 milioane de euro pentru realizarea Muzeului identităţilor şi conflictelor transilvănene (Floreşti).

“Am reusit să atragem o nouă investiție din fonduri europene, prin care devenim una dintre cele mai importante localităţi și în aria turistică și culturală din România”, a declarat Pivariu.

Primul muzeu - Galeria Istorică a Transilvaniei - primul construit după un secol, va fi edificat în comuna Florești, pe un teren de aproximativ 12 hectare în zona Cetatea Fetei.

Noul complex muzeal din judeţul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic şi digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacţiune şi convieţuire.

“Implementarea proiectului își propune realizarea unui spațiu muzeal modern, în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit, funcție de tematica prezentată. Semnarea contractului reprezintă ultimul pas înainte de demararea investițiilor.

Complexul Muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării și diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial dar și conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența.

Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităților de acces la cultură, dar și democratizarea participării la viața culturală”, a mai declarat Pivariu.