Baia Mare, acoperită de gunoaie. De ce s-a ajuns în această situaţie?

În data de 17 decembrie, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) şi a decretat stare de urgenţă în Baia Mare, din cauza riscului epidemiologic.

“Astăzi, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș am constatat faptul că municipiul Baia Mare se află într-o situație gravă de sănătate publică, cu risc epidemiologic ridicat, din cauza crizei provocate de decizia Drusal SA de a opri colectarea deșeurilor menajere de la persoanele fizice”, a scris Ionel Bogdan pe contul personal de Facebook.

În această situaţie s-a ajuns pentru că, Primăria din Baia Mare nu a plătit facturile către Drusal SA (operatorul de salubrizare) timp de un an de zile. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a precizat că, Primăria nu are nicio datorie faţă de compania Drusal. Primăria are de fapt datorii către Drusal SA în valoare de 15 milioane de lei.

Primarul din Baia Mare a pasat această problemă către Consiliul Judeţean Maramureş, după care a plecat în vacanţă.

Fiecare dă vină pe celălalt şi nimeni nu face nimic. România este o ţară europeană, dar se loveşte încă de astfel de probleme.

În urma acestora, Drusal SA a hotărât să nu mai realizeze nicio activitate de colectare a deşeurilor. Din această cauză, Ionel Bogdan a declarat că, dacă compania de colectare a deşeurilor nu îşi va relua activitatea, va rezilia contractul fără vreun temei legal.

“Ca urmare a situației create în urma nereluării activității de ridicare a deșeurilor, Consiliul Județean Maramureș va denunța contractul de depozitare cu Drusal SA.

De asemenea, vom acționa în instanță Drusal SA pentru recuperarea redevențelor pe colectare și depozitare pe care compania nu le-a achitat”, a mai scris Ionel Bogdan.

Şeful administrației județene, Ionel Bogdan a mai scris în postarea de pe contul personal de Facebook faptul că, în momentul de faţă este cineva care se ocupă de colectarea deşeurilor. S-a decis ca serviciul de salubrizare stradală să fie efectuat de Serviciul Public Ambient Urban (SPAU).

“În această situație, SPAU Baia Mare, cu resursele și ajutorul societății Drumuri și Poduri SA, subordontă Consiliului Județean Maramureș și cu sprijinul primăriilor Șomcuta Mare și Coroieni, a început colectarea deșeurilor menajere din punctele de colectare de pe raza municipiului Baia Mare. S-a reușit mobilizarea de utilaje, compactoare, autoutiliare, echipe de oameni și tot ceea ce este necesar pentru a curăța orașul de gunoiul menajer”, a precizat Ionel Bogdan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan consideră faptul că, problema a fost soluţionată, dar în realitate Baia Mare se află într-o situaţie gravă de sănătate publică. De asemenea şi râul Săsar din Baia Mare este poluat, pentru că deşeurile colectate de SPAU sunt duse la o groapă de gunoi care se află la 10 metri de râu.

În încercarea de a afla mai multe informaţii, NapocaLive a contactat Primăria din Baia Mare şi a primit informaţia că, primarul Cătălin Cherecheş se află în vacanţă.

AICI poate fi vizionat video-ul în care se poate observa cum se desfăşoară în prezent procesul de salubrizare din Baia Mare.