Avocatul Daniel Ionaşcu: Un lider cu credinţă în Dumnezeu se va gândi de două ori dacă să pornească un război

O nouă serie de emisiuni L.egal 100% a început la Napoca Live.

În cadrul emisiunilor veţi afla care este realitatea socială cotidiană prin ochii specialistului în drept, cum vă poate apăra DREPTUL de legile și practicile NEDREPTE şi cum vă ajută Instituțiile statului în rezolvarea problemelor de natură juridică.  

Invitat în cadrul emisiunii L.egal 100% de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Daniel Ionaşcu a precizat că ceea ce l-a ajutat în sistemul juridic pe parcursul carierei sale a fost credinţa.

“Credința m-a sprijinit, m-a clarificat. Într-un stat ortodox și creștin, Constituția vorbește despre un stat laic. Cineva mă va întreba dacă vreau să fim ca talibanii. Nu vreau să fim un stat biserică de tip talibanic, dar nici mincinoși să fim nu aș vrea. Adică dacă statul acesta este preponderent creștin, atunci este un popor creștin, nu este un popor laic, nici ateu. Este creștin și trebuie să recunoaștem asta”, a explicat Daniel Ionaşcu.

De ce este importantă în ecuaţia dreptului această idee a creştinităţii?

“Creștinismul vine cu o morală. Nu știu cât se tem unii sau alții de ceea ce înseamnă pedeapsa pentru crimă. Dar nimeni nu ucide pentru că scrie în Codul Penal că primește o pedeapsă, ci pentru că nu ucizi, pentru că este în sinea ta o poruncă morală că nu faci asta. Și atunci dacă nu ucizi nu faci nici războaie. Nu poți.

Problema se pune cum fac eu să ajung în război. Nu războiul e marea problemă. În război ajungem cu toții. Războiul nu înseamnă să ai două armate față în față care să se lupte ele, să se omoare unii pe alții și alții să ia teritoriul sau nu. Războaiele nu încep de acolo. Războaiele încep individual, în funcție de gradul de putere. Un lider prin excelență inserează mentalitatea pentru că altfel nu ar fi urmat. Creștinismul vine și spune să faci pace, să nu ucizi, să nu minți, să spui adevărul. În mod evident un lider care va fi cu Dumnezeu se va gândi de două ori dacă să facă lucrurile acestea”, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu la Napoca Live.