În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Augustin Babaneacșa-Drăghiceanu din cadrul SCA “Drăghiceanu, Bolca și Asociații, a vorbit despre divorț și despre cum se realizează partajul bunurilor între cele două părți.
Care este rolul avocatului în gestionarea discuției dintre foștii soți?
,,Trebuie să cunoști interesul părții pe care o reprezinți și să o sfătuiești în direcția în care are șanse, în situația în care adevărul juridic să fie de partea lui. Există însă avocați care au un anumit orgoliu de a câștiga și trec peste esența unui divorț și omit faptul că acesta nu înseamnă doar culpa unuia sau a altuia. Un divorț înseamnă copii care rămân, bunuri pentru care ambii soți au contribuit sau nu, înseamnă sentimente care au rămas în urmă. Dacă nu punem accent pe aceste trăsături de suflet ale unei familii și ne raportăm doar la a cui este vina, atunci avocații sunt cei care declanșează un război și din păcate, chiar din cauza lor un divorț nu ajunge să fie făcut facil”, a declarat avocatul la Napoca Live.
Avocatul a vorbit și despre opțiunea alegerii unui regim matrimonial.
,,A fost introdusă această prevedere legală dar, din păcate, nu am vazut-o foarte aplicată în practică, posibil din rușine, pentru că se presupune că atunci când începi o căsnicie pornești la drum cu un sentiment de iubire, devotement, valori commune și se presupune că nu interesul material primează. Au fost nenumărate situații în care nu a fost încheiat un astfel de acord’’, a explicat acesta.
Cum se împart bunurile între cele două părți?
,,Există această prezumție de comunitate de bunuri, iar cel care pretinde o altă cotă trebuie să o dovedească. Regula este că bunurile sunt commune în cote egale, prezumție ce poate fi răsturnată. Salariile și pensile sunt bunuri comune. În cazul casei cumpărate împreună, prezumția comunității de bunuri este de jumătate-jumătate, unul dintre soți trebuie să plece, iar cel care dorește să rămână trebuie să-l despăgubească pe celălalt”, a declarat Augustin Babaneacșa-Drăghiceanu.
Care sunt costurile unei astfel de proceduri?
,,Sunt taxele de timbru pentru divorț, care nu sunt foarte mari, onorariile de avocat, iar după aceea urmează costurile pentri partaj care sunt mult mai mari, pentru că vorbim despre expertize mobiliare, imobiliare și taxa fixă de 3% din valoarea masei partajabile care poate să fie și mai mare, în funcție de anumite condiții”, a mai spus avocatul la Napoca Live.