În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocata Ioana Trană a vorbit despre legea educaţiei sexuale.
“În momentul de față probabil ceea ce s-ar dori de o mare parte a populației să se predea la orele de educație sexuală ar fi asemănător cu materia din vremurile comuniste care se intitula, Pregătire pentru căsătorie și familie, deoarece la fel ca în Polonia, orele de educație sexuală erau concentrate doar pe pregătirea femeilor pentru a fi mame și maternitate. Aici se oprea toată discuția despre educația sexuală.
În Europa și SUA există abordări diferite cu privire la educația sexuală. În timp ce SUA are o politică mai conservatoare, în vestul Europei educația sexuală nu se concentrează doar pe prevenirea unor probleme de natură sexuală, ci statele au ales să vadă adolescența tinerilor ca o perioadă de formare personală și ca o ocazie a acestora de a-și descoperi identitatea. De aceea și sexualitatea este văzută că fiind un moment, o posibilitate de a îți dezvolta experiența umană și de a te dezvolta ca persoană”, a precizat avocata Ioana Trană.
Aceasta a spus că, majoritatea oamenilor au încredere în Biserica Ortodoxă Română, care a instituit un tabu în ceea ce priveşte chiar şi menstruaţia.
“Dacă ne uităm la ultimul barometru care măsoară încrederea populației din România în instituții, surprinzător vom vedea că Biserica Ortodoxă Română este pe primul loc, mai mult de 70% dintre români au încredere în Biserică. Aș vrea să vorbesc despre un alt efect al adoptării acestui mod religios de gândire a sexualității. Vreau să vorbesc despre menstruație, aceasta este o altă realitate biologică asupra căreia Biserica a instituit un tabu. Nu vorbim despre menstruație. Ea este considerată ceva rușinos. În România există un abandon școlar foarte ridicat în rândul tinerelor, tocmai din cauza acestei rușini a menstruației. În mediul rural tinerele nu au acces la produsele de igienă intimă. În multe state europene, nu se aplică TVA pentru absorbante și pentru produsele de igienă intimă a femeilor în general. Asta determină un cost mai scăzut al produselor, iar altele aleg să subvenţioneze aceste absorbante”, a precizat Ioana Trană.
Părinţii îşi pot retrage copiii de la orele de educaţie sexuală.
“La insistenţele atât a părinților care au sentiment religios puternic dezvoltat cât și a prezenței Bisericii Ortodoxe Române, se pare că se va acorda această posibilitate de retragere a copiilor de la orele de educație sexuală. Probabil că, dacă ar fi să dăm ascultare acestor dorințe conservatoare și religioase din țară, această oră de educație sexuală va fi foarte asemănătoare cu ora de educație sexuală din perioada comunistă.
S-ar putea evita în primul infracțiunile de natură sexuală care sunt săvârșite asupra minorilor. Dacă ne uităm pe statistici vedem că în România se comit foarte multe infracțiuni prin care minorii sunt abuzați. O primă cauză este faptul că minorii și copiii din România, neavând această educație sexuală ei nu știu și nu își pot manifesta consimțământul”, a mai spus avocata Ioana Trană la NapocaFM.
Cadrele didactice ar trebui să fie instruite înainte de a preda educaţie sexuală, spune Ioana Trană.
“În momentul de față nu există o practică unitară, nici măcar o viziune la nivel instituțional. Primul pas ar fi o instruire a acestor cadre didactice care vor preda orele de educație sexuală. Ignoranța e prezentă și în rândul cadrelor didactice.
Organizația Mondială a Sănătății a elaborat deja un ghid care propune o matriculă a acestei ore de educație sexuală. Informațiile sunt structurate în funcție de vârsta elevilor”, a declarat Ioana Trană.