Avertismentul Rectorului UBB, Daniel David: Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România

Rectorul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla şi în România.

El a spus că atenția trebuie să se îndrepte spre zona de prevenție, iar rolul școlii și al familiei este esențial.

"Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important e cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri, sau dacă Doamne ferește apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. Când ai acces la arme... și la noi foarte mulți au acces la arme de vânătoare, când copiii nu mai au toleranță la frustrare, nu mai există diferența între a fi asertiv și a fi agresiv", a declarat Daniel David, la Digi24.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a subliniat că atacatorul din Serbia nu trebuie tratat ca o persoană normală care a avut o reacție neobișnuită: "Cred că este o problemă psihică, cred că este vorba despre psihopatologie acolo".

Acesta a spus că şcoala românească nu este pregătită pentru astfel de fenomene.

"Copilul trebuie să înțeleagă valorile școlii. Nu putem vorbi de nivelul 0 de violență, important e să o ținem la nivel minim cu mijloc adecvat de prevenție. Școala românească nu e pregătită pentru astfel de fenomene. În România, schimbarea ne-a prins pe un fond educațional foarte scăzut, cu analfabetism funcțional și nivel de abandon școlar la nivel foarte ridicat. Nu suntem ca celelalte țări unde democrația se îmbolnăvește, la noi boala e mai severă”, a mai spus Rectorul UBB.

Un elev de clasa a VII-a de doar 13 ani, a ucis miercurea trecută opt copii şi un paznic la o şcoala din Belgrad, Serbia. Acesta şi-a planificat atent atacul cu o lună înainte şi chiar își făcuse o listă cu persoanele pe care voia să le omoare, pe care polițiștii au găsit-o asupra lui.

Sursa foto: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca