Autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor din iulie

Președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie a anunţat faptul că, de la 1 iulie românii vor avea acces mai uşor la analizele decontate de stat.

De asemenea, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR.

Președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra a spus că, ar urma ca pacienții, fie că este vorba despre copii sub 18 ani, despre persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani sau de persoane de peste 40 de ani, să beneficieze, cu o anumită cadență, de anumite examene profilactice, adică de o consultație de la medicul de familie, în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator care să evidențieze aceste riscuri.

Medicul Gindrovel Dumitra a menţionat că, aceste analize sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice.

„Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest „din venitul propriu” a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele”, a menţionat Gindrovel Dumitra.