Au fost finalizare lucrările de modernizare la Grădiniţia „Floare de Iris” în cartier Iris, din Cluj-Napoca.
Proiectul a fost implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie și formare, Obiectiv Specific 4.4 Creşterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost:
1. Îmbunătăţirea şi extinderea infrastructurii de învăţământ a Gradinitei Floare de Iris. Clădirile existente vor suporta următoarele modificări: Corpul de clădire C1 se va demola, iar Corpul C2 se va extinde, atât pe verticală (P+2E+ER) cât şi pe orizontală, ajungând la o suprafaţă construită de 633 mp şi 2400 mp suprafaţă desfăşurată. Sunt prevăzute soluţii pentru asigurarea confortului termic, respectiv termoizolarea integrală a clădirii pe exterior.
2. Creşterea accesului, calităţii şi a atractivității educaţiei prin dotarea cu echipamente didactice, echipamente IT, modernizarea utilităților şi crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, în vederea dobândirii de competenţe de învăţare pe tot parcursul vieţii.
3. Crearea infrastructurii educaţionale esențială pentru educaţie, dezvoltarea timpurie a copiilor, construirea de abilităţi sociale şi a capacităţii de integrare socială, ceea ce va conduce la creşterea accesului calităţii şi a atractivității educaţiei, contribuind la creşterea ratei de participare la diferite niveluri de educaţie, la reducerea abandonului școlar şi a părăsirii timpurii a şcolii, la o rata mai mare de absolvire a învățământului obligatoriu şi la creşterea ratei de tranziţie spre niveluri superioare de educaţie.
În urma implementării proiectului au fost obținute următoarele rezultate: creșterea numărului de participanți la procesul educațional de la 195 de persoane la 225, din care, 113 fete, 112 băieți, 3 persoane cu dizabilități și 6 persoane aparținând categoriilor dezavantajate.
Valoarea totală a proiectului este de 8.807.077,60 lei, din care 6.852.269,65 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 161.229,87 lei reprezintă valoarea contribuţiei proprii a municipiului Cluj-Napoca la cheltuielile eligibile.