Au fost aprobate 13 cabinete de vaccinare anti-Covid pentru Cluj

Au fost aprobate 13 cabinete de vaccinare anti-Covid pentru judeţul Cluj, unde imunizarea se va face cu AstraZeneca, fiind eliminată restricția de vârsta maximă de 55 de ani.

Noul prefect al judeţului Cluj, Tasnádi Szilárd a declarat că, în total au fost solicitate 30 de fluxuri pentru judeţul Cluj, dar au fost aprobate doar 13.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, care până acum era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

“Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză, arată CNCAV într-un comunicat.