Bilanţul atentatului sinucigaş cu bombă de duminică din Pakistan a crescut luni la 45 de morţi, au anunţat autorităţile citate de Reuters. Atacul intensifică preocupările privind desfăşurarea alegerilor legislative programate pentru această toamnă.
Atacatorul a vizat o reuniune a formaţiunii conservatoare Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), aliată cu guvernul pakistanez şi cunoscută ca având legături cu islamiştii radicali. Atentatul, survenit în districtul Bajaur din nord-vestul Pakistanului, aproape de frontiera cu Afganistanul, nu a fost revendicat.
Pe lângă cei 45 de morţi, alte peste 130 de persoane au fost rănite, 61 fiind internate, a menţionat consilierul guvernamental pentru sănătate Riaz Anwar.
Poliţia antiteroristă din Pakistan care anchetează atacul bănuieşte că acesta a fost organizat de gruparea Stat Islamic.
Atentatele comise de militanţi islamişti s-au înmulţit în Pakistan după anularea unui armistiţiu între talibanii pakistanezi din Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) şi guvern. Peste 100 de oameni au murit în ianuarie într-un atac cu bombă la o moschee din Peshawar (nord-vest), dar atacurile care vizează reuniunile politice sunt rare, notează Reuters.
TTP s-a distanţat de atentatul de duminică, un purtător de cuvânt al acestuia condamnând atacul.
JUI-F este aliată a guvernului de coaliţie al premierului Shehbaz Sharif, care a denunţat la rândul său atacul drept unul asupra procesului democratic.
În noiembrie în Pakistan sunt prevăzute alegeri legislative, care au fost deja marcate de rivalitatea dintre principalele partide politice şi acuzaţii de implicare a armatei în politică, acuzaţii respinse de militari.