În municipiul Cluj-Napoca din cauza traficului îngreunat, mai multe proiecte imobiliare au fost blocate din faza de oportunitate sau în Comisia de Circulaţie a Primăriei.
În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media 9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM, secretarul general al Uniunii Internaţionale a Arhitecților, arhitectul Şerban Ţigănaş a precizat că, dezvoltarea este necesară în Cluj. El a spus că, dacă proiectele imobiliare sunt blocate vom trece în involuţie.
“Dezvoltarea este foarte necesară. Dacă ne oprim din dezvoltare, trecem în involuție, care o să însemne niște fenomene pe care nu am vrea să le trăim şi asta putem vedea la alte orașe. Atâta timp cât există interes pentru Cluj, ar trebui să avem o dezvoltare rațională și controlată. Ori a respinge dezvoltarea din principiu este stupid. Nu ilegal și nici imoral. Stupid. Este o copilărie, o lipsă de maturitate în gestiune urbană. Absolut pueril. Este o reacție a gestionarului urbei (mă refer la întreg aparatul, nu la o singură persoană, Doamne ferește, o persoană nu poate să facă gestiune urbană de una singură, oricât ar vrea) care arată incapacitatea soluționării și abordării problemelor. Problemele au fost menționate de-a lungul timpul de diverși specialiști, în diverse faze. Sufocarea traficului a fost anunțată de peste un deceniu. S-a început un studiu de fezabilitate pentru centura ocolitoare de 15 ani, dar nu i s-a dat curs”, a declarat Ţigănaş la NapocaFM, conform Media 9.
De asemenea, Şerban Ţigănaş a menţionat că, legile sunt slabe şi permit blocarea proiectelor fără ca ele să fie discutate.
“În zona urbanistică cea mai mare responsabilitate este pe politic. Nu pe primar, ci pe consilieri – consiliul local răspunde, nu primarul – numai că la Cluj lucrurile se petrec altfel. Consiliul aprobă planurile urbanistice, primarul le promovează. Este o scăpare în lege că nu poate fi obligat să promoveze toate proiectele – pentru a fi discutate, aprobate sau respinse. Mie asta mi s-ar părea important, orice inițiativă să fie discutată. Dacă trece pragul oportunității, legalității, calității și așa mai departe, a tuturor avizelor, atunci se poate aproba. Dacă nu-l trece, atunci se poate respinge. Politicienii au dreptul să aprobe sau să respingă motivat toate planurile urbanistice”, a declarat Șerban Țigănaș.
Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/542547970253705