Arhitectul Mihai Racu: Eu nu prea văd Clujul ca un oraș al turnurilor

Arhitectul Mihai Racu a discutat alături de jurnalistul media9 Ionel Lespuc, despre cele mai importante proiecte de arhitectură de urbanism din Cluj, în cadrul emisiunii Real Estate Agenda de la Napoca Live. 

Arhitectul a vorbit despre legătura dintre dezvoltarea imobiliară și transportul în comun în Cluj  Clujul are un transport în comun destul de performant, cu autobuze noi, curate, care ar putea să rezolve o mare parte din problema traficului, dar trebuie să înțelegem că sistemul acesta de transport trebuie să fie și fezabil. Autobuzele nu pot să meargă pe fiecare străduță unde sunt două case, în literatura de urbanism se recomandă niște densități minime pentru zonele de locuit care asigură suficienți utilizatori ca serviciile acestea să funcționeze“, a declarat Mihai Racu .

Unul dintre principalele subiecte dezbatute a fost cel al construirii zgârie-norilor în Cluj Napoca: ,,Eu nu prea văd Clujul ca un oraș al turnurilor. Nu știu dacă întrebarea ar fi “Să se facă sau să nu se facă turnuri ?”, ci poate e nevoie de o dezbatere avută serios ca în cazul in care s-ar construi aceste turnuri, unde ar trebui făcute ele și in ce mod ar trebui construite”, a afirmat arhitectul.

De asemenea, Mihai Racu și-a exprimat opinia privind păstrarea sau eliminarea crucii de pe cetățuie ,,Subiectul este unul care trebuie discutat, dezbătut și văzut ce vrea comunitatea. Construcția respectivă e un monument care e încărcat cu un anumit simbol. Există varianta relocarării monumentulului sau poate înlocuirea lui cu altceva care să păstreze aceași seminficație”, a declarat arhitectul la Napoca Live.