ANRE a amendat 24 de companii din piața angro de energie pentru manipularea pieței

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunță că a sancționat 22 de participanți la piața de energie electrică (cu 10 milioane de lei) și alți doi de pe piața gazelor naturale, cu un milion de lei. Autoritatea a desfășurat 28 de investigații, în perioada 2021 – 2022, iar în comunicatul de presă nu numește firmele vizate.

În informarea de presă, se arată: ”Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria tranzacţiilor de spălare tip A – B – A sau pre-arranged”.

Reprezentanţii ANRE au precizat, pentru Agerpres, că nu pot face publice numele companiilor amendate, întrucât nu au primit acordul ACER, autoritatea europeană de reglementare care a coordonat aceste investigaţii.

În acest an, Autoritatea are în curs de analiză sau de desfășurare acțiuni de control la 18 participanți la piața de energie, care sunt suspectați de manipularea pieței.