ANAF începe controalele pe Facebook și Instagram

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că FISCUL a demarat controale pe reţelele sociale pentru a-i depista pe românii care realizează venituri în mediul online.

Inspectorii ANAF verifică fotografiile care pot conține date despre casele, mașinile sau banii din conturi care nu au fost declarați la FISC.

„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează. Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilaizare.

Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările. Până acum sunt verificate 128 de persoane, iar pentru 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a explicat Lucian Heiuş, şeful ANAF, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.

„În luna august nu am nicio decizie de impunere. Ele (controalele n.r.) continuă. Urmărim tot ce se întâmplă în acest mediu online. Vedeți, știți că s-a migrat foarte mult pe online la diverse activități, au apărut profesii noi, surse de venituri noi. Este normal să ne adaptăm și noi la aceste modificări pe care le are societatea și modul de a comercializa și informa cu acest gen de platforme sociale”, a spus Lucian Heiuș, recent, într-o conferință de presă.