Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că toate firmele sancţionate pentru fapte anticoncurenţiale, în baza Legii Concurenţei, nu beneficiază de reducerile majore prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.
Conform legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.
În acelaşi timp, Legea Concurenţei prevede ca amenda minimă care poate fi aplicată pentru o faptă anticoncurenţială este de 0,5% din cifra de afaceri.
"Dacă s-ar aplica această regulă, de a achita jumătate din minim, am ajunge în situaţia în care o companie care a fost sancţionată cu 10% din cifra de afaceri pentru o încălcare gravă a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de poziţie dominantă, ar plăti o amendă de 0,25%, deci de legi, 40 de ori mai mică. În acest fel, activitatea noastră de sancţionare şi corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficientă şi golită de conţinut, încălcându-se legislaţia europeană în domeniu pe care avem obligaţia de a o respecta în calitate de stat membru", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Ca urmare, Consiliul Concurenţei a solicitat ICCJ să stabilească dacă această prevedere se aplică şi în situaţia sancţiunilor date de autoritate, de exemplu în cazul companiei Happy Tour, care a fost amendată cu 111.506 euro pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice.
Judecătorii ICCJ au hotărât că dispoziţiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă, prevăzute de legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei.