Alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale să nu fie mai mică de 40 lei pe zi

Alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale ar trebui să nu fie mai mică de 40 de lei pe zi. Este vorba despre o propunere legislativă a PSD. Aceasta mai prevede că asigurarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale să fie inclusă în contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor în sistemul de sănătate.

Potrivit aceste iniţiative legislative, autorităţile publice locale pot participa la finanţarea cheltuielilor pentru suplimentarea alocaţiei de hrană din spitale, pe lângă finanţarea altor cheltuieli.

"Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea cheltuielilor de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinaţie iî bugetele locale", prevede proiectul.

Actul normativ prevede şi definirea alocaţiei de hrană ca fiind "suma unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat, calculată în funcţie de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile: masa de dimineaţă, prânz şi seară, stabilită către comisia special constituită în acest sens".

Au fost introduse mai multe texte referitoare la stabilirea alocaţiei de hrană.

"Alocaţia de hrană se va stabili de către o comisie constituită dintr-un reprezentant al CNAS, un reprezentant al structurilor asociative din care face parte autoritatea publică locală în subordinea căreia se află unitatea spitalicească - Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene -, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, al asociaţiei pacienţilor şi un reprezentant al managerilor de spital, pe baza recomandărilor de hrană ale Colegiului Dieteticienilor din România", stabileşte proiectul.