Alexandru Rafila: Ne aşteptăm la o creştere de cazuri de Covid după Sărbători

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că, una dintre marile probleme din România în privinţa pandemiei este lipsa informaţiilor pentru populaţie.

„Trebuie să colaborăm (cu CNCAV – n.r.) şi trebuie să renunţăm la stereotipuri. Avem tot felul de grupuri de comunicare strategică. Nu am înţeles în ce constă strategia comunicării unor cifre, mereu aceleaşi, în fiecare zi, numărul de cazuri, numărul de decese, numărul de paturi libere la ATI şi cam asta este comunicarea strategică. Colegii din CNCAV eu îi cunosc, eu am mai lucrat cu ei profesional. De exemplu, cu domnul doctor Valeriu Gheorghiţă am fost colegi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Cred că trebuie să stăm de vorbă şi să încercăm să profesionalizăm campania de comunicare pentru că dincolo de ceea ce facem noi şi facem bine, totuşi sunt profesionişti în comunicare din zona publică şi zona privată şi care să dea un suflu nou campaniei de comunicare”, a spus Rafila, la Digi 24.

Alexandru Rafila a precizat că, în prezent campania de comunicare se centrează aproape exclusiv pe promovarea vaccinării, dar nu pe informare.

„Informarea lipseşte. Informaţii găseşti greu în spaţiul public. (…) Informarea nu înseamnă doar un site unde eventual trebuie să cauţi mult ca să poţi să afli anumite răspunsuri, trebuie să mobilizăm organizaţiile profesionale medicale să vină alături de noi, pentru că ne apropiem în 2 luni de zile, probabil după Sărbători, s-ar putea să asistăm la o nouă creştere a numărului de cazuri şi atunci trebuie să fim pregătiţi şi cu strategia de comunicare şi, bineînţeles, cu accesul pacienţilor la testare şi la consult şi la tratament în ambulatoriu încă din primele zile de boală”, a mai spus Rafila.

Acesta a precizat că pregătirea unui număr de paturi este necesară, însă trebuie ţinut cont de faptul că mărind numărul de paturi pentru COVID, se renunţă la un anumit număr de paturi pentru alte patologii.