Alexandru Rafila, despre certificatul verde: Trebuie introdus dacă situaţia se agravează

Profesorul Alexandru Rafila consideră că, certificatul verde trebuie introdus doar dacă situaţia epidemiologică se agravează.

„Certificatul verde, trebuie să înţeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat aşa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea unei comunităţi”, a spus Alexandru Rafila la Aleph News.

Acesta a precizat că, certificatul ar trebui introdus doar când se anunţă o agravare a situaţiei, de exemplu când incidenţa are o creştere susţinută de 2 – 3 săptămâni.

„Şi aşa există o opoziţie, şi atunci el ar trebui să fie introdus când lucurile anunţă o agravare a situaţiei. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi”, a mai spus Rafila.

Potrivit acestuia, certificatul trebuie să conţină şi testarea: „Absolut, să conţină şi testare, dar nu testare de anticorpi. Se caută o metodă care să certifice protecţia persoanelor care au trecut prin boală şi care n-au ştiut, au fost asimptomatice”.