Alerte de vreme caniculară în aproape toată ţara. Valul de căldură se va menţine şi în weekend

 

Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de miercuri şi joi în zone din cea mai mare parte a ţării.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), miercuri, va fi Cod galben de vreme călduroasă în Banat, sudul Crişanei, sudul şi estul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, sudul şi estul Olteniei şi în Dobrogea continentală. Disconfort termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 35 de grade.

În acelaşi timp, un Cod portocaliu de caniculă vizează jumătatea de nord a Crişanei, Maramureş, nord-vestul şi centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei şi în sudul şi centrul Munteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În aceste zone, în general, maximele se vor încadra între 35 şi 37 de grade.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, joi, 22 august, o avertizare Cod galben va acoperi cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei, sudul Moldovei şi Dobrogei continentale.Valorile maxime de temperatură vor ajunge 36 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime cuprinse între 18 şi 21 de grade.

De asemenea, un al doilea Cod portocaliu de vreme deosebit de caldă va fi în vigoare, joi, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti. ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi, în general, temperaturile maxime vor fi de 37 - 38 de grade.

Specialiştii ANM precizează că, vineri, 23 august, valul de căldură se va menţine în regiunile sudice şi sud-estice, iar la sfârşitul săptămânii se va extinde din nou în aproape toată ţara.