În cadrul unei ediţii speciale de la Napoca Live a fost invitat antreprenorul Silviu Zetea. Acesta este producător de băuturi distilate din fructe, precum ţuică sau pălincă. El a explicat diferenţa dintre acestea.
“Țuica este o băutură specific românească obținută exlusiv din prune. Concentrația alcoolică poate varia între 37,5% și 86%. Diferenţa o face modul de obținere din fiecare regiune, spre exemplu zona de Sud a României este specifică cu țuică slabă, iar pentru partea Ardealului, Transilvaniei, Clujului este specifică concentrația obținută prin dublă distilare, undeva între 50% și 60%. Denumirea de pălincă nu exista în Nomenclatură ca băutură în raft ci doar ca regionalism folosit în rândul populației. În raft exista doar denumirea de țuică. Pălinca este un regionalism ardelenesc pentru distilatele din orice fruct. Toate băuturile distilate din fructe se includ în grupa rachiurilor din punct de vedere legislativ. S-a obținut în cadrul Uniunii Europene ca denumirea de pălincă să fie specifică și României, diferența o face litera “c” din cuvânt. Pălinkă este în Ungaria și Pălincă este în România. Avem înregistrată în Regulamentul 110/2008 și denumirea de pălincă ca fiind specifică României, doar pentru județele din Transilvania”, a explicat Silviu Zetea.
De asemenea, el a precizat că a crescut într-o familie de producători de băuturi distilate din fructe şi a dus tradiţia mai departe.
“Eu sunt printre cei care nu au ales domeniul, ci domeniul m-a ales pe mine. Eu am crescut într-o familie de producători și am pus în valoare ceea ce știam mai bine să fac. În familia mea astfel de activități datează de peste un secol.
Cel care este antreprenor investește cu un scop și anume acela ca lui să îi fie mai bine într-o oarecare măsură, dar nu poți exista de unul singur ca antreprenor. Indirect dacă ție îți este bine, le este bine și celorlalți care sunt lângă tine și bineînțeles și societății. Din punct al afacerii, politica trebuie să fie de fapt o activitate în slujba comunității în așa fel încât să creeze anumite reguli corecte, simple. Trebuie să ne întoarcem la simplitate pentru ca oamenii să dezvolte activități benefice tuturor”, a precizat antreprenorul Silviu Zetea la Napoca Live.