Aeroporturile, companiile aeriene, autoritățile publice și factorii de decizie politică s-au reunit la Parlamentul European, la Bruxelles, în 6 decembrie 2022, pentru a schimba opinii cu privire la regiunile și aeroporturile verzi, la invitația reprezentanților Proiectului OLGA. Comisia Europeană a oferit unele informații prin intermediul CINEA (Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu), care este responsabilă de punerea în aplicare a programelor de sprijinire a Pactului ecologic al UE, cum ar fi Horizon 2020, din care face parte Proiectul OLGA.
Evenimentul “Tranziția durabilă în aeroporturi: modul în care proiectul EU Green Deal Olga contribuie la energia și mobilitatea cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, a fost găzduit de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (Partidul Popular European) și are ca scop sprijinirea replicării prin reunirea aeroporturilor și regiunilor de diverse dimensiuni.
Aeroportul Cluj a fost reprezentat la Parlamentul European de Ana-Maria Crețu, Director Tehnic, și Goron Maria-Andrada, lider în comunicare și diseminare în Proiectul OLGA pentru echipa Aeroportului Cluj. Directorul Tehnic a menționat obiectivul și progresul Aeroportului Cluj în cadrul Proiectului OLGA, ca aeroport follower. În cadrul proiectului, Aeroportul Cluj are atât parteneri locali cât și internaționali iar evenimentul a fost un bun prilej de a stabili noi obiective în ceea ce privește implementarea acestuia.
Prezența Aeroportului Cluj la eveniment confirmă încă o dată interesul său pentru dezvoltarea unui viitor sustenabil, în concordanță cu tranziția preconizată către aviația neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Aeroportul Cluj este foarte implicat în toate pachetele de lucru din Proiectul OLGA, în special în cele legate de Zona Terminalului (WP.4), Transport zona publică, acces și multimodal (WP.2) precum și Energie&Hidrogen (WP.5).
Gazda evenimentului, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, președintele Intergrupului “Cer și spațiu” și coordonator în cadrul Comisiei pentru transport și turism (TRAN) a menționat: “OLGA este un proiect foarte bine organizat și sper că rezultatele acestui proiect vor servi drept manual pentru aeroporturile cu cele mai bune practici pentru decarbonizare. Este important să se propună cele mai bune soluții pentru SAF și să se abordeze mai multe aspecte, cum ar fi modul de a furniza SAF companiilor aeriene într-un mod durabil. Mult noroc la proiect!”
La eveniment au participat 50 de participanți din domeniul aviației, companii aeriene și factori de decizie politică. Evenimentul a lansat o discuție vitală, având în vedere contextul climatic și energetic actual, cu speranța de a deschide calea către un viitor sustanabil.