Actrița Maia Morgenstern, distinsă cu Premiul de Excelență la TIFF 2022

Actrița Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul de Excelență la Gala de Închidere TIFF 2022 ca semn de recompensă pentru cele patru decenii de carieră dedicate scenei și marelui ecran.

Contribuția Maiei Morgenstern adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Pe lângă premiile pentru Balanța, a primit titlul de „Actriţa şi Femeia anului 2003”, acordat de Parlamentul European de la Strasbourg. În 2012 a fost decorată de către Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, iar în 2013 a fost distinsă cu Ordinul regal „Ordinul Nihil Sine Deo”.

“Vreau să vă mulțumesc tuturor și aș vrea să vă mărturisesc că mă încearcă simțăminte puternice și ambivalente, chiar contradictorii. Este un moment al omagiului, al premierii, al excelenței care mă face foarte fericită, mă emoţionează profund. Mă face să rememorez și îmi dau seama cât de profund recunoscătoare ar trebui să fiu - și sunt, tuturor întâlnirilor cu mari sau în devenire mari creatori de film, de artă, și lor le datorez existența mea, șlefuirea mea, ceea ce sunt și aș vrea să mai devin și mâine, și poimâine. În același timp, e un moment în care spui: ‘se încheie un cerc. Până aici a fost, oare?’ Eu îmi doresc să fie o spirală, să nu se fi încheiat cercul. Este un moment al evaluării, când te întrebi la ce a trebuit să renunţi și la alegeri. Sunt la TIFF şi sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment”, a declarat actrița Maia Morgenstern pe scena din Piața Unirii, la Gala de decernare a premiilor TIFF.

Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, „Luceafărul dimineții” – în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în Patimile lui Hristos, controversatul film a lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției. Maia Morgenstern a devenit o actriță cunoscută și apreciată de întreaga lume.

În paralel cu activitatea sa impresionantă din lumea filmului, a jucat în zeci de spectacole memorabile pe scene mari din România, dar și peste hotare. În anul 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care din 2012 îl conduce, dedicându-și experienţa, energia şi pasiunea pentru promovarea culturii idiş. Din 1990 a jucat pe scena Teatrului Național „I. L. Caragiale”, unde a creat o Medeea memorabilă în Trilogia antică a lui Andrei Șerban.

Pentru campania de imagine TIFF 2018, alături de Oana Pellea, Maia Morgenstern reinterpreta o secvență iconică din Persona lui Ingmar Bergman. În 2022, actrița s-a aflat din nou în centrul campaniei vizuale TIFF, care a readus în atenție o scenă-cheie din Balanța.