Activitatea Supercom pusă la zid și în Consiliul local. Emil Boc: ”Cer Poliției locale să amendeze fără menajamente firma, de fiecare dată când nu-și face treaba. 24 de ore din 24!”

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca l-a mandatat, miercuri, pe primarul Emil Boc să voteze pentru majorarea tarifelor la salubritate în ședința AGA a ADI Eco-Metropolitan, care va avea loc vineri.

Discuțiile pe marginea activității societății Supercom, cea care se ocupă de colectarea și selectarea deșeurilor din Cluj-Napoca, a fost, însă, aspru criticată de consilierii locali USR și PSD, iar primarul Emil Boc a cerut din partea Poliției locale toleranță zero în această privință.

Primul care a adus în discuție felul defectuos în care Supercom își desfășoară activitatea de salubritate a fost Vladimir Mătușan, consilier local PSD.

”Am înțeles că acum votăm un tarif, unul pe care l-a solicitat Supercom, o societate care a câștigat un contract la nivelul întregului județ Cluj, dar de care toată lumea este nemulțumită vizavi de activitatea prestată, o societate care, deși încasează și tarifează cetățenii pentru colectare selectivă a deșeurilor, nu are mașini și nu s-a dotat cu mașini capabile să colecteze selectiv. (...)  Eu voiam să aflu de la cineva competent dacă a analizat aceste valori (noi ale tarifelor, n.red) menționate și propuse de către AGA (ADO Eco-Metropolitan, n.red) a fi adoptate, și nu de Supercom.”

Șeful ADI Eco-Metropolitan, Marius Bălu, a replicat că analiza tarifelor solicitate de Supercom a făcut obiectul unei atente examinări, și că, în final, s-a convenit ca majoarea acestora să fie de maxim 15-20 la sută, și nu de 80 la sută, cum a solicitat operatorul de salubritate.

”Analiza a fost făcută de către o comisie formată din doi reprezentanți ai ADI, de la Consiliul Județean, și unul de la Primăria Cluj-Napoca, deci este un material asumat și verificat de multă lume. Analiza s-a făcut pe mai multe tipuri de cheltuieli materiale, salariale etc. Vreau să dau doar un exemplu, la cheltuiala cu carburanții, la licitația din 2019 era 4,18 lei, acum au cerut 7 lei, s-au dat, pentru ce au justificat cu factură, doar 5,1 lei. Fac o paranteză, absolut toate măririle pe care le-am acordat au în spate justificări certe aferente unor contracte, aferente unor facturi. Apoi, cheltuieli cu utilitățile, când s-au depus documentațiile era 0,6 lei pe kW, acum 0,5. Pentru piese de schimb nu le-am acordat nicio mărire, fiindcă nu am primit nimic. Am solicitat un plan de reparație, nu l-am primit, nu am luat deci în seamă această solicitare. (...) Sunt 11 tipuri de tarife la cheltuieli materiale care s-au verificat, plus cheltuielile salariale”.

Din ceea ce au solicitat dumnealor, această comisie a supus spre aprobare circa 20 la sută din cât au solicitat (cei de la Supercom, n.red), pentru atât au putut să ne dea justificări. Sau, pentru alte justificări, nu am fost de acord cu interpretarea dumnealor”, a spus Marius Bălu.

cl cluj

La rândul său, Alexandra Oană, consilier din partea USR, a insistat pe ilegalitățile comise de Supercom în ce privește facturile emise către populație, și pe capacitatea societății de a îndeplini normele de reciclare asumate prin contract.

”Într-adevăr, este obligatorie această ajustare, dar obligatorie este și respectarea contractului, a clauzelor acestuia, de către Supercom, iar în momentul de față ei nu sunt în situația în care respectă ce au promis în contract. Până la ora actuală, Supercom nu a reușit să implementeze într-un mod adecvat sistemul de colectare și de cântărire a deșeurilor. De asemenea, facturile pe care Supercom le emite nu sunt întocmite conform contractului. În plus, ne exprimăm cele mai serioase dubii față de capacitatea Supercom de a îndeplini normele de reciclare conform cerințelor UE, și vă reamintim că și Primăria Cluj-Napoca a plătit deja penalizări de 9 milioane de lei pentru că nu s-aua tins aceste ținte de colectare. Și din aceste considerente noi ratăm ținte și angajamente europene”, a spus Alexandra Oană.

USR a depus un amendament prin care i se acorda un mandat primarului Emil Boc pentru a vota în cadrul AGA ADI Eco-Metropolitan împotriva adoptării proiectului de majorare a tarifelor Supercom, însă acesta a fost respins la vot.

Primarul Emil Boc a recunoscut deficiențele majore din activitatea Supercom și a cerut Poliției locale să amendeze societatea ori de câte ori este sesizată vreo neregulă în această privință, dar a și motivat necesitatea adoptării hotărârii de majorare a tarifelor de salubritate, invocând legile în vigoare, dar și o posibilă criză fără precedent a gunoaielor în Cluj-Napoca.

”Am spus-o din primul moment de când a început acest contract că nu voi fi mulțumit decât atunci când ultimul cetățean din Cluj va fi mulțumit de modul în care se colectează gunoaiele în Cluj-Napoca.

Cer Poliției locale să amendeze fără menajamente firma de fiecare dată când observă că se adună colectiv deșeurile selectate selectiv. Mandat nelimitat, zi și noapte, 24 de ore din 24. Firma să-și aplice prevederile legale la fel. Nu sunt selectate selectiv, nu le ridică. Lămuriți odată tema aceasta, pentru că m-am săturat să aud aceeași poveste! Dacă firma greșește, să fie amendată zi și noapte! Nu putem să ne tot jucăm de-a șoarecele și pisica la infinit.

Evident, că nu ne putem amesteca în partea de legalitate, unde care e consecința dacă nu adopt ceea ce spune legea? Să bag firma în capacitate de plată, să nu mai ridicăm niciun fel de gunoi din Cluj-Napoca, să ajungem într-o criză a gunoaielor în plină vară. Alternativa asta nu o susțin, dar susțin legea care trebuie aplicată fără menajamente. Oricine sesizează cu orice fel de probă, audio sau video, foto, Poliția locală să-și facă datoria, și oricine nu-și face datoria să plătească, firmă sau cetățean”, a declarat Emil Boc în ședința Consiliului local.

Primarul Emil Boc n-a fost însă deloc preocupat de principiul ”Plătești cât arunci” și nu a scos niciun cuvânt despre problemele apărute la cântărirea deșeurilor colectate, aspect esențial în stabilirea facturilor către populație, și un element prevăzut negru pe alb în contractul încheiat cu societatea Supercom. 

Supus la vot, proiectul a fost aprobat de către consilierii locali, cu 13 voturi ”pentru”, 4 voturi ”împotrivă”, un consilier, Radu Constantea, neexprimându-și deloc opțiunea.

Tot în această săptămână, consilierii județeni au votat însă împotriva mandatării președintelui Alin Tișe de a vota majorarea tarifelor în ședința AGA a ADI Eco-Metropolitan.