Activiști de mediu, protest pe albiile uscate ale Dunării

Activiștii de la Asociația Greenpeace România au organizat un protest pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice în Zimnicea, cel mai sudic punct din România, pe albiile uscate ale Dunării.

Greenpeace cere gurvernului implementarea de urgență a măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care alimentează criza climatică, dar și soluții vitale de adaptare, precum plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție care să ajute în lupta cu deșertificarea. Activiștii au tras caiace de-a lungul albiei dezgolite acum de apa Dunării și au ridicat banere pe care scria „Vrem valurile Dunării, nu valuri de căldură” sau „Reduceți emisiile, protejați apa!”.

Recordurile de căldură extremă, secetă și defrișările intense au lăsat râurile din România cu jumătate din nivelurile obișnuite pentru luna August. De asemenea, Uniunea Europeană se confruntă cu o secetă extremă care afectează recoltele, debitul râurilor și al lacurilor, alimentarea cu apă a comunităților, producția de energie hidro și nucleară, transporturile navale. În plus, seceta puternică declanșează și întreține incendiile de vegetație, tot mai dese și mai agresive.

Ce se întâmplă în prezent cu Dunărea, cu Jiul și cu alte bazine hidrografice din întreaga țară ar trebui să determine autoritățile să acționeze ACUM! Schimbările climatice sunt aici și ne afectează puternic, nu mai sunt doar știri din locuri îndepărtate, precum Antarctica sau Australia. Debitul râurilor a ajuns la niveluri foarte scăzute, iar perspectiva lunilor ce urmează nu e una îmbucurătoare. Conform prognozelor meteo, seceta se va prelungi, punând sub presiune sistemul energetic, siguranța alimentară și  aprovizionarea cu apă a țării. Cu toate astea, Guvernul României întârzie de peste 2 ani realizarea strategiei pentru îndeplinirea angajamentelor Acordului de la Paris”, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace România.