Achiziţia aparatului care poate depista persoanele pedofile este amânată de Consiliul Judeţean Cluj pe fondul pandemiei

Un aparat care poate evalua şi testa persoanele suspecte de pedofilie sau persoanele care sunt acuzate de abuzuri sexuale este utilizat de întreaga lume în departamentele de poliţie, de cercetare sau alte structuri similare şi poate fi util şi pentru Institutul de Medicină Legală din Cluj-Napoca. 

Avem nevoie de un astfel de instrument. Cât mai științific, cât mai obiectiv, cât mai bun, cât mai predictibil în a ajusta deciziile noastre și bineînțeles pe lângă alte instrumente de evaluare și testare. Spre exemplu ne vine un criminal, ne vine un om care nu-și asumă o infracțiune de drept comun sau a furat, a mințit, a violat, a abuzat, majoritatea acestor oameni nu își asumă. Noi avem instrumente de evaluare și testare psihologică, teste pe evaluarea tulburărilor de personalitate, teste pentru psihopați sau alte forme sau pe abuzuri sexuale, dar ele au o limită destul de mare în ce privește acuratețea răspunsurilor date acestor participanți la evaluare. Atunci pe lângă acele teste care și ele sunt standardizate și sunt obiective și științifice au limite destul de mari și atunci aparatul acesta ne ajută mai mult pe lângă acele aparate care poate să completeze pentru acuratețea datelor și a răspunsurilor date de către participanții la evaluare și testare”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.

Achiziţionarea acestui aparat este destul de costisitoare pentru cei de la Institutul de Medicină Legală din Cluj-Napoca, deoarece preţul acestuia este de 15.000 euro. Astfel, cei de la IML Cluj au depus un proiect la Consiliul Judeţean Cluj prin care au cerut finanţare pentru achiziţionarea aparatului. Însă Consiliul a amânat achiziţia invocând pandemia.

Am depus un proiect de necesitate și pentru achiziționare, dar din cauza pandemiei toate fondurile au fost trimise la Spitalul Municipal, iar noi nu aparținem de Spitalul Municipal. IML-ul nu face parte din Spitalul Municipal. Finanțele nu ne vin de la Primărie, de la Consiliu, de la nimeni, decât de la Dumnezeu, Minister și oameni buni cu noi. Ei nu au proceduri legale”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.