A şasea ediţie a Conferinţei Internaţionale a Clusterelor din Transilvania are loc luna aceasta

Fiecare industrie are nevoie să identifice modele de transformare și adaptare în contextul (post)pandemic, iar evenimentul organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord în perioada 16-18 iunie promite să ofere un cadru de dezbatere prietenos și profesionist. Sectoarele economice în jurul cărora se vor purta discuțiile sunt: energetic, agro-alimentar, IT, industria producătoare de mobilier și industriile creative. Însă abordarea provocărilor actuale rămâne una trans-sectorială, deschisă pentru profesioniști din toate domeniile de activitate, cât timp sunt interesați de colaborare, antreprenoriat, digitalizare sau cercetare.

În cadrul conferinţei de presă organizată astăzi, 15 iunie managerul Clusterului de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster, Ania Paşcalău a menţionat că, ediţia de anul acesta a Conferinţei Internaţionale a Clusterelor aduce în discuţie teme de actualitate.

“Ediția din acest an a conferinței noastre are o temă de actualitate. Vorbim de meseriile viitorului și de competențele care sunt necesare pentru a ne adapta evoluției tehnologiei. Clusterul de Industrii Creative nu va sta departe și a răspuns cu mare bucurie acestei teme pentru că vom aborda o temă interesantă și de actualitate pentru România dar și pentru Cluj-Napoca. Vom vorbi despre industria de Gaming și EASports”, a declarat managerul Cluster de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster, Ania Paşcalău.

Clusterele organizatoare au invitat atât personalități din România, cât și oaspeți din străinătate pentru a asigura un mix relevant de cunoștințe, experiențe, studii de caz și bune practici. Între speakeri se regăsesc reprezentanți ai Comisiei Europene, cât și lideri ai celor mai relevante organizații economice din țară, între care Ulla Engelmann, care conduce departamentul pentru tehnologii avansate, clustere și economie socială din cadrul Comisiei Europene, Anne-Marie Sassen, coordonator department pentru transformarea digitală a ecosistemelor industriale în cadrul Comisiei Europene, Amaia Celaya Alvarez, expert senior în reziliență urbană în cadrul Comisiei Europene, Ali Muhammad, cercetător principal specializat în sisteme robotice la VTT Finlanda, coordonator al proiectelor internaționale Better Factory, DIH², Antonio Novo, președinte Alianța Europeană a Clusterelor și Federația Clusterelor din Spania, Ştefan Pădure, vicepreședinte Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR, Cătălin Butnariu, președinte RGDA – Asociația dezvoltatorilor de jocuri din România.

„Observăm nevoia acută a unei transformări industriale și trebuie să decidem dacă și în ce măsură vom fi jucători activi. În caz că alegem pasivitatea, riscăm să creștem decalajul față de alte regiuni și țări. De aceea, avem nevoie de o deschidere constantă spre internaționalizare, unde să ducem și de unde să aducem cele mai bune modele", consideră managerul Cluster Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.

De asemenea, Ciprian Morcan a menţionat în cadrul conferinţei de presă faptul că, până în momentul de faţă există 314 de participanţi în această ediţie.

“În momentul de față sunt înregistrările închise. Azi noapte la ora 12 erau 314 participanți, dintre aceștia o parte vor fi fizic în această locație, o parte rămân doar online. Încă nu am reușit să vedem din câte țări sunt înregistrările, dar am văzut pe parcursul săptămânii trecute, erau deja reprezentanți din mai mult de 15 țări. Așteptările pentru această ediție pleacă de la această provocare majoră pe care o au mai multe industrii și această provocare majoră are de fapt în centru nevoia de a înțelege ce înseamnă competențe pentru viitor în aceste industrii. Vorbim de cele pe care le reprezentăm prin clustere”, a menţionat managerul Cluster Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.

Managerul TITC, Bianca Muntean a menţionat că în momentul de faţă nu putem vorbi despre o întoarcere la birou în format fizic.

“Pot să vă dau perspectiva pe care o avem la Transilvania IT Cluster. Companiile mari categoric nu vorbesc de o întoarcere la birou ca înainte de pandemie, chiar una din marile corporații membre în clusterul nostru spunea că asigură un loc de muncă fizic la birou pentru 3 angajați. Foarte mulți angajați din domeniul IT preferă să lucreze de acasă, însă sunt momente în derularea proiectelor de IT unde e necesară munca în echipă și ședințele de coordonare de regulă au loc la birou. Nu putem vorbi despre o întoarcere cel puțin anul acesta în totalitate fizic la birou. Vorbim de un mix de activitate, o parte din zile de acasă, o parte din zile la birou. Asta depinde de fiecare angajat și de cultura companiilor”, a declarat managerul TITC, Bianca Muntean.

Ania Paşcalău a spus că, scopul acestui eveniment este acela de a aduce faţă în faţă companiile cu autorităţile locale.

“Conferința noastră își are ca și scop încurajarea și sprijinul membrilor clusterelor. Este foarte important că fiecare temă pe care noi o alegem să o dezbatem vine ca o nevoie identificată în rândul companiilor membre. Am încercat să aducem atât companii private, să aducem reprezentanți ai universităților, ai autorităților publice locale, dar și catalizatori să se cunoască, să își vorbească fiecare, care sunt nevoile fiecăruia în așa fel încât să colaboreze”, a menţionat managerul Cluster de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster, Ania Paşcalău.

Transylvanian Clusters International Conference – TCIC 2021 – este un eveniment anual realizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, din care fac parte Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, AgroTransilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Cluster de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster.

TCIC își propune să susțină dezvoltarea mediului de afaceri și să faciliteze schimbul internațional de cunoștințe și bune practici. Edițiile anterioare ale conferinței au adunat peste.