A fost inventat dispozitivul care extrage apa din aer

O companie spaniolă a reușit să dezvolte un sistem prin care se poate extrage apă potabilă din aer. Sistemul ar putea ajuta enorm zonele aride în care resursele de apă ale populației sunt limitate.

Cercetătorul Enrique Veiga, în vârstă de 82 de ani, cel care a inventat mașinăria în timpul unei secete dure în Spania anilor '90, explică că:

„Scopul a fost să ajutăm oameni. Să ajungem în locuri precum tabere de refugiați care nu au apă potabilă”. Dispozitivele realizate de compania sa, Aquaer, funcționează deja și produc apă pentru comunități din Namibia sau tabere de refugiați din Liban. Oamenii din satele din Namibia pe care le-am vizitat erau uimiți, nu înțelegeau, întrebau de unde vine apa”, a susține cercetătorul.

Potrivit acestuia din urmă, mașinăriile folosesc electricitate pentru a răci aerul până ce condensează în apă. În timp ce alte generatoare de apă bazate pe o tehnologie asemănătoare au nevoie de o umiditate ambientală și de temperaturi joase pentru a funcționa, dispozitivul lui Veiga funcționează și la temperaturi de până în 40 de grade Celsius, putând suporta o umiditate între 10 - 15%.

Un dispozitiv de mici dimensiuni poate produce între 50 - 75 de litri de apă pe zi, și poate fi cărat cu ușurință. Variantele mai mari ale mașinăriei pot produce și 5.000 de litri de apă pe zi.

„Ideea noastră nu a fost să facem doar un dispozitiv care este eficient, ci și să-l facem folositor pentru oamenii care trebuie să meargă zeci de kilometri până la o fântănă”, a declarat Enrique Veiga.