Prima cameră senzorială din județul Cluj dedicată bolnavilor de maladia Alzheimer a fost dată în folosință în incinta Centrului Comunitar Județean – Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii și Adulți Cluj. Centrul funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și este situat în Cluj-Napoca, pe strada Albert Einstein, la nr. 14. Camera senzorială a fost amenajată și dotată grație unei sponsorizări în valoare de peste 170.000 de lei oferită de Asociația „Zi de Bine”.
“Este o iniţiativă extrem de benefică şi care corespunde unor nevoi reale. Pentru acest scop am pus la dispoziţie spaţiul necesar, într-o clădire ultramodernă, renovată şi dotată de Consiliul Judeţean printr-un proiect european în valoare de aproximativ 4 milioane de lei. Asigurate în mod gratuit, noile terapii vor contribui esenţial la reglarea anumitor disfuncţii neurologice şi vor recrea beneficiarilor sentimentul utilităţii”, a declarat Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, pe pagina de Facebook.
Dotată cu cele mai moderne tehnici de stimulare senzorială precum panouri tactile și interactive, fotolii și saltele de apă vibroacustice, instrumente muzicale sensibile la atingere sau perdele din fibră optică, camera senzorială are rolul de a promova activitatea intelectuală și de a încuraja relaxarea bolnavilor de Alzheimer. În acest spațiu vor putea avea acces inclusiv aparținătorii și îngrijitorii acestora, dar și specialiștii D.G.A.S.P.C. Cluj care, pe durata sesiunilor de terapie estimate la cca. 45 de minute, se vor preocupa îndeaproape de îndeplinirea obiectivelor terapeutice specifice.
Având în vedere complexitatea funcțiilor care oferă stimuli senzoriali, camera senzorială se adresează, în egală măsură, și altor categorii de beneficiari: persoane adulte cu handicap multiplu sau afectate de demență, copii diagnosticați cu autism, Sindromul Down, sau cu handicap motor/fizic, adulți suprastresaţi.