A fost aprobat PUZ-ul pentru muzeul din Floreşti. Investiţie de aproximativ 15 milioane de euro

Consiliul Local Florești a aprobat, marți, 31 ianuarie, Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea Muzeului de Istorie. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE COMPLEX MUZEAL” – sat Florești, Bulevardul Cetatea Fetei, F.N., jud. Cluj, a fost debătut și votat în ședința ordinară a CL Florești de marți.

Valoarea acestuia va fi aproximativ 15 milioane de euro, bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Primul muzeu - Galeria Istorică a Transilvaniei - primul construit după un secol, va fi edificat în comuna Florești, pe un teren de aproximativ 12 hectare în zona Cetatea Fetei.

„Muzeul se va numi Galeria Națională de Istorie, care va fi gestionată de Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Va fi primul muzeu construit după mult timp de la zero, cred că primul din ultimul secol.

Este vorba de o finanțare de 15 mil. de euro. Investiția se va întinde pe aproximativ 15 hectare, unde vor fi amenajate spații verzi, alei, va fi practic un parc care va găzdui muzeul. Va fi un muzeu interactiv, deschis publicului”, a declarat Primarul Floreştiului, Bogdan Pivariu, în urmă cu câteva săptămâni, la ZIUA LIVE.

Noul complex muzeal din judeţul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, care prezintă în format fizic şi digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacţiune şi convieţuire.

Implementarea proiectului își propune realizarea unui spațiu muzeal modern, în care viziunea holistică asupra patrimoniului să includă patrimoniul tangibil și intangibil, prin integrarea vizitatorilor într-un mediu istoric potrivit, funcție de tematica prezentată.

Complexul Muzeal propus își dorește dezvoltarea unei rețele extinse de organizații din mai multe sectoare, în vederea cercetării, conservării, restaurării și diseminării patrimoniului mobil, imobil sau imaterial dar și conștientizarea valorilor care ne-au marcat existența.

Un alt obiectiv este centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către aceasta, în vederea înlăturării inegalităților de acces la cultură, dar și democratizarea participării la viața culturală.