Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliul Județean Cluj, celebrează, la fel ca în fiecare an la data de 22 Martie, Ziua Mondială a Apei.
În condițiile în care milioane de oameni de pe tot globul suferă de lipsa de apă în zonele de conflict sau ca urmare a schimbărilor climatice, devine și mai evident faptul că doar pacea generează bunăstare și condiții civilizate de trai. Devine astfel din ce în ce mai evidentă și nevoia conservării celei mai prețioase resurse ale noastre - APA, transmit reprezentanții Companiei de Apă „Someș” S.A, într-un comunicat de presă.
Toate investițiile din surse proprii și fonduri europene atrase și derulate de Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someș S.A. în ultimele trei decenii, și a căror valoare depășește 680 de milioane de euro, au avut drept scop:
- managementul sustenabil al resurselor de apă
- asigurarea continuității și siguranței alimentării cu apă potabilă de bună calitate
- găsirea soluțiilor pentru gestionarea situațiilor de risc, inclusiv a celor create de schimbările climatice
- extinderea rețelelor de apă și canalizare în beneficiul cât mai multor oameni.
De altfel, prin proiectul curent de investiții din fonduri europene, în valoare de 404,4 milioane de euro, derulat de Compania de Apă „Someș” S.A., cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al celorlalte autorități locale din aria deservită în județele Cluj și Sălaj și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Someș-Tisa, peste 240 de mii de locuitori din 174 de localități vor fi alimentați suplimentar cu apă potabilă. În acest context, se urmărește atingerea unui grad de la racordare rețeaua de apă potabilă de cca. 99%, respectiv de branșare - colectare și epurare a apelor uzate de până la 95%.