1 Decembrie: Paradă militară în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Clujenii s-au putut bucura astăzi, în data de 1 Decembrie de o paradă militară, care a avut loc în Piaţa Mihai Viteazul.

WhatsApp Image 2021 12 01 at 14.11.01

Care a fost programul Ceremoniei?

- prezentarea onorului și salutului drapelului de luptă;

- intonarea Imnului Național al României;

- alocuțiuni privind sărbătorirea Zilei Naționale a României;

- depunerea de coroane și jerbe de flori (În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016. După încheierea ceremoniei au putut fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane);

- defilare cu efective și tehnică militară pe traseul str. Regele Ferdinand - str. Horea.

Ceremonia de Ziua Naţională a României a început la ora 12.00. Primarul municipiului Cluj-Napoca a ţinut un discurs.

WhatsApp Image 2021 12 01 at 14.10.53

“Ziua de 1 Decembrie este pentru fiecare român un moment de retrospectivă, de omagiu adus acelora care au făcut România Mare, un moment de mândrie că suntem români. Unirea nu a apărut din senin, ea a fost produsul secolului de istorie, secolelor de comunitate, limbă, de tradiție, de credință și de dorința de a trăi împreună.

Cei care spun că a fost ușor le reamintim faptul că, încă din 1914 două provincii istorice, Basarabia și Bucovina, erau în război. Ele nu erau parte a Regatului României, dar erau în război, după care în 1916 România a intrat în război și amintiți-vă că în 1916 Guvernul României, Casa Regală, trebuiau să se ducă la Iași. Când aproape nu mai aveam nicio speranță, armata română în colaborare cu armata franceză a reușit prin marile bătălii de la Oituz, Mărășești, să readucă speranța victoriei. Cei care spun că a fost ușor să nu uite că românii au plătit cu prețul sângelui, luptei și a jertfei, Unirea de la 1918.

Dragi români, dragi clujeni vă mulţumesc că aţi venit într-un număr atât de mare în această zi superbă. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români oriunde vă aflaţi!”, a declarat Boc.

La finalul ceremoniei a avut loc parada militară. Detașamentul de onoare a fost constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată ”Grigore Bălan”. Detașamentul de tehnică a cuprins transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

WhatsApp_Image_2021-12-01_at_14.10.57.jpg