1 Decembrie la Cluj-Napoca: Ceremonie, defilare cu tehnică militară şi spectacol de artificii de zi

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente care au loc în Piaţa Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.

Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” au deschis manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9:00.

“La mulți ani, România! La mulți ani, români!

1 Decembrie 1918, Marea Unire, reprezintă voința românilor de pretutindeni, un moment de referință și de neuitat în istoria noastră. Esența principiilor care ne-au adus împreună acum 104 ani se păstrează și astăzi, în sincron cu valorile europene ale comunității noastre”, a transmis Primarul Clujului, Emil Boc.

depunere coroane

Sursa: Primar Cluj-Napoca, Emil Boc -  Pagină Facebook

Evenimentele au continuat în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, au avut loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

“Avem o zi istorică. Ziua Naţională simbolizează tot ceea ce este mai preţios pentru naţiune. Ziua Naţională uneşte prezentul cu trecutul şi cu viitorul unei naţiuni. Ziua Naţională reprezintă împlinirea unui vis de secole. Am reuşit să avem continuitate, să ne păstrăm tradiţiile, obiceiurile şi limba noastră. Am reuşit împreună. Poporul român a reuşit. Avem vremuri mai grele. Am ieşit din pandemie şi am intrat în război. La 30 de km de granițele țării se află un razboi pe care nu-l doream și nu și-l dorește nimeni. Unii încă n-au înțeles că Europa dorește colaborare, solidaritate, prietenie și nu război, gloanțe sau rachete. Sunt convins că împreună vom câștiga și acest război, iar democrația va câștiga pentru totdeauna în fața autocrației. De aceea, dragi români, dragi clujeni, oriunde vedeți o haină militară, să le adresați mulțumiri pentru că prin prezența României în NATO și UE noi putem trăi într-o lume mai bună, să avem garanții de securitate cum n-am avut în istorie și să ne trăim viața de zi cu zi”, a declarat Boc, în cadrul ceremoniei oficiale.

3 10

Sursa: Napoca Live - foto Ceremonie oficială Cluj - 1 Decembrie 2022

De asemenea, pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. Pentru a păstra evenimentul în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La ora 15:00 va începe în Piața Unirii regalul folcloric, timp în care vor urca pe scenă ansambluri folclorice și artiști de renume precum Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

La ora 19:00 va porni iluminatului festiv și tot orașul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare. Nu ratăm nici în acest an concertele care ne aduc în număr cât mai mare în Piața Unirii - pe scenă vor urca Inna și Cargo.

La ora 20:00, Primăria Cluj-Napoca invită întreaga comunitate în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României.