Vasile Dîncu: PSD nu va propune un premier

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu a precizat că, PSD nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, în cazul în care guvernul propus de Nicolae Ciucă va pica la votul de învestitură, pentru că este clar că nici social-democrații nu pot forma o majoritate.

„Problema este aceeași. Nu putem nici noi să facem o majoritate, așa cum nu pot nici liberalii, cum nu poate nici USR, deci n-are rost să mai lungim această perioadă. Am văzut ultimul discurs al premierului desemnat, care a vorbit despre faptul că a lipsit flexibilitatea. El a așteptat flexibilizarea mandatului lui din partea PNL, pentru că era clar că pe un mandat de guvern minoritar nu va putea să treacă. Cred că mingea este încă în terenul PNL. Ei și președintele României trebuie să se gândească cum vor să flexibilizeze, ca să se poată face majoritate în al 12-lea ceas”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Întrebat dacă PSD va merge cu o propunere de premier la Cotroceni și dacă se așteaptă ca de această dată președintele Klaus Iohannis să desemneze un premier PSD, Vasile Dîncu a repetat: „Nu avem majoritate. Am încercat să facem, cum fac și liberalii acum, toată lumea a spus că nu vor vota un premier PSD și atunci de ce să mai forțăm noi 10 zile această criză în care mor oameni? Cred că nu are sens să facem acest lucru”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.

El a spus că de fapt, PSD nici nu a avut „negocieri adevărate” cu PNL, ci doar discuții cu lideri PNL și cu premierul desemnat. „Dar nu am avut o negociere serioasă, întotdeauna ni s-a propus aceeași variantă. Cum să sprijinim noi un guvern minoritar, când am spus de la început, de două luni aveam o hotărâre a Consiliului Politic Național în care spuneam că nu putem să susținem un guvern minoritar. Chiar dacă am fi noi în această situație, să ni se propună să conducem un guvern minoritar, este clar că aceasta nu este o soluție. Avem patru feluri de crize zilele acestea și au nevoie de o majoritate puternică în Parlament, au nevoie de experți și au nevoie de termen mediu și lung. Fără perspectivă, noi nu putem rezolva aceste lucruri. Noi am propus și am fost foarte flexibili în această perioadă”, a declarat Vasile Dîncu.

Senzaţia lui Vasile Dîncu este că, actualului premier demis Florin Cîţu, îi convine toată situaţia. „Am avut sentimentul - şi nu numai noi, ci şi analiştii - că de fapt, premierului îi convine mai degrabă să eşueze această încercare cu un alt premier desemnat decât domnia sa”. 

Te-ar putea interesa și: