Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de miercuri, 26 aprilie, s-a aflat proiectul USR care propune identificarea, în parteneriat între CJ și Primărie, și de urgență, a unui teren pentru o nouă maternitate, anunţă USR Cluj, într-un comunicat de presă.
Inițiatorii proiectului, consilierii USR Adriana Cristian și dr. Mihai Iepure, consideră că sunt îndeplinite toate condițiile pentru aprobarea noii maternități și au făcut la consilierii județeni să pună nevoile femeilor și ale familiilor deasupra intereselor de partid.
˝Aceste clădiri, construite acum peste 100 de ani, nu mai pot face față numărului tot mai mare de nașteri din județul Cluj. Acum este timpul să ne unim, indiferent de culoarea politică, pentru a construi o nouă maternitate, care să asigure condiții optime de lucru pentru personalul medical și să ofere mamei și nou-născutului o experiență bună, de care să-și aducă aminte. Avem nevoie de o maternitate nouă, modernă și sigură, unde mamele și bebelușii lor să primească îngrijirea de care au nevoie în cele mai importante momente ale vieții. O nouă maternitate nu înseamnă doar un spital nou, ci și o nouă abordare a procesului nașterii, în care mama, tatăl și bebelușul să fie în centrul atenției˝, a declarat Adriana Cristian, consilieră locală USR în Cluj-Napoca, potrivit propunerii.
În cadrul şedinţei de miercuri Alin Tişe a declarat că e prematur să se discute despre o nouă maternitate.
„Aș vrea să știți că în proiectul Spitalului Monobloc pentru Copii există pe acel teren, în acel PUZ, o bucată de teren pentru instituții și funcțiuni, inclusiv pentru o maternitate. Să ne asociem cu municipiul Cluj-Napoca nu e nevoie, pentru că funcţional şi instituţional ministerul Sănătății decide. Avem nevoie de o maternitate şi există și în PUZ. Am gândit acolo ceea ce e corect. Ceea ce propuneţi dumneavoastră acum este practic în imposibilitate de analiză și vot. Protocolul nu aduce niciun efect. Maternitatea se poate face doar dacă ministerul decide unde şi când se face. Este un proiect de hotărâre făcut doar să fie făcut. Nu văd rostul unui astfel de proiect de hotărâre.
E prematur să vorbim dacă nu avem poziţia ministerului, poziția primăriei Cluj-Napoca. Nu există nici resurse financiare. În rest, eu sunt de acord cu părerile tuturor de aici. Fiecare are dreptate în felul său. Consider că acest proiect are implicații electorale. Puteţi să reveniți cu el şi anul viitor când sunt alegeri dacă aceasta este intenţia. Trebuie să reveniţi la lucruri serioase dacă chiar doriţi construirea maternităţii”, a declarat Tişe.
Inițiatorul proiectului, Mihai Iepure: „Vor trece ani ca în cazul altor proiecte și nu se va întâmpla nimic. Nu îmi lansez nicio candidatură. Ceea ce vreau să fac astăzi este să se facă o maternitate nouă la Cluj-Napoca”.
„Cred că este un simplu exercițiu de imagine. Nu știm unde va fi, nu știm cine îl finanțează, nu are nicio relevanță acest proiect”, a spus și consilierul PNL Marinela Marc, în cadrul şedinţei.
Preşedintele Alin Tişe a propus să fie realizat un protocol cu ministerul Sănătăţii care ar avea mai multe resurse financiare.
“Propunerea mea este ca în amendament să includem şi ministerul Sănătăţii. Să fie în trei instituţii. În referatul de specialitate erau indicate mai multe surse de finanţare, inclusiv bugetul de stat. M-aş bucura să îmbunătăţiţi amendamentul cu acest parteneriat”, a declarat Mihai Iepure.
Şedinţa integrală a CJ Cluj poate fi urmărită AICI.