Sorin Cîmpeanu a anunţat că a decis ”din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. El a fost acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
”Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam şi una şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent şi am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică. Am militat în mod constant şi am asigurat cadrul legal pentru ca finanţarea educaţiei să crească”, a anunţat Cîmpeanu, joi seară, 29 septembrie, pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că în mandatul său a făcut schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
”1. un sistem de educaţie timpurie integrat, prin preluarea creşelor în sistemul de învăţământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învăţământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educaţie, iar acum educaţia are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat şi sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului şcolar - prima rundă (1,14 miliarde lei) şi toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităţilor româneşti (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director în şcoli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoaşterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru şi curriculumului aferent - o schimbare atât de mult aşteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în şcoli de la 150 de unităţi la 450 de unităţi de învăţământ;
9. introducerea învăţământului dual la nivel universitar;
10. internaţionalizarea universităţilor româneşti prin reglementarea diplomei joint degree”.
Cine va prelua interimatul la Ministerul Educaţiei?
Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Printre variantele luate în calcul pentru Ministerul Educației se numără Ligia Deca, consilier prezidențial, Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, sau Marilen Pirtea, deputat liberal, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.