Senatul României a adoptat, miercuri, două legi esențiale pentru securitatea națională, menite să consolideze capacitatea de apărare a României și să descurajeze orice amenințare.
”Așa cum PNL s-a angajat, ne ținem de cuvânt și punem pe primul loc siguranța românilor.
Prima lege reglementează doborârea dronelor neautorizate care încalcă spațiul aerian românesc.
A doua lege permite colaborarea mai eficientă a Armatei Române cu partenerii NATO pe teritoriul național, în misiuni și operațiuni militare desfășurate pe timp de pace.
Din păcate, senatorii AUR, SOS și POT au demonstrat din nou că nu sunt patrioți adevărați, iar securitatea României nu este o prioritate pentru ei. Prin atitudinea lor au arătat că servesc alte interese, nu pe cele ale românilor!
Siguranța României nu e negociabilă!”, a scris președintele Senatului României, pe pagina personală de Facebook.
Prima lege votată stabileşte măsuri specifice şi adaptate riscurilor şi ameninţărilor activităţilor aeronautice neautorizate şi a celor de intrare neautorizată în spaţiul aerian. Actul normativ va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a spaţiului aerian naţional, fără a fi afectate atribuţiile şi responsabilităţile specifice ale acestora, se explică în expunerea de motive.
Actul normativ va reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, va stabili autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării neautorizate a spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene. Se asigură astfel integrarea modalităţilor de acţiune în asigurarea controlului utilizării spaţiului aerian naţional pentru protejarea valorilor, intereselor şi obiectivelor de securitate naţională, mai stipulează expunerea de motive.
Tot miercuri, Senatul a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, și proiectul de lege care reglementează desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgenţă, de asediu de mobilizare ori de război.
S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 12 "împotriva" şi două abţineri.
Potrivit actului normativ, structurile desemnate din Armata României, în funcţie de necesităţile operaţionale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relaţia cu comandantul forţelor armate străine care conduce o operaţie militară pe teritoriul statului român.