Secretar de Stat: România a început perioada de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a declarat că România a început perioada de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite.

"Este o iarnă nu foarte deosebită. În cadrul Ministerului Energiei au fost implementate toate măsurile necesare pentru a putea trece această perioadă - şi aici m-aş referi în primul rând la gazul stocat în depozitele subterane. Am început această perioadă de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi înmagazinaţi", a menţionat Dan Drăgan, la dezbaterea "Cum va fi iarna aceasta pentru consumatorul român de energie şi ce rol ar putea juca România în energia regiunii?".

Secretarul de Stat a precizat că în cadrul Comandamentului de iarnă s-au făcut pregătiri în ceea ce priveşte stocurile pentru producţia de energie electrică, dar şi în ceea ce priveşte cărbunele şi volumele de apă înmagazinate în lacuri.

"Toate au fost pregătite în cadrul comandamentului de iarnă care a început această etapă chiar la sfârşitul acestei veri. Toate aceste măsuri care au fost implementate de către Ministerul Energiei ne conduc către o perioadă liniştită, o perioadă în care consumatorii finali, indiferent că sunt casnici sau industriali, nu vor avea probleme în alimentarea cu energie şi gaze naturale, indiferent de temperatură. Stocurile sunt realizate conform graficelor - şi toate unităţile concură la realizarea şi furnizarea gazelor şi energiei electrice către consumatorii finali", a precizat Drăgan, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte investiţiile, Dan Drăgan a arătat că sunt două direcţii mari, respectiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru Modernizare.

"Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost alocate şi lansate primele apeluri. Avem primul apel pe energie regenerabilă, pentru energie din surse fotovoltaice şi eolian. Acest apel a fost închis - şi suntem în partea de analiză finală a documentelor. Prin acest apel de proiecte dorim finanţarea cu până la 460 milioane de euro a unor investiţii în noi capacităţi de producţie. Aceste capacităţi sunt cele mai rapide care pot fi puse în funcţiune. Iniţial ne aşteptam în jur de 950 de megawaţi capacitate instalată, dar sperăm ca această ţintă să fie depăşită în urma analizei finale a proiectelor", a precizat secretarul de Stat.

Te-ar putea interesa și: