România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii Europene

România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii Europene, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat în vizită la Bucureşti.

"În ceea ce priveşte tematica energetică, România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii. O preocupare comună este şi atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor şi vom continua dialogul referitor la măsurile necesare pentru protejarea cetăţenilor europeni", a afirmat şeful statului.

El a adăugat că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei în UE.

Preşedintele Iohannis a reiterat că Republica Moldova are nevoie de asistenţă financiară directă substanţială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiaţi cu care se confruntă, cât şi pentru a-şi consolida securitatea energetică, finanţele publice şi pentru a implementa reformele ambiţioase pe care le-a asumat.

"România va găzdui la Bucureşti, împreună cu Germania şi Franţa, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante şi am invitat Lituania să se implice", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Şeful statului a reiterat şi necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

"Este evidentă importanţa implementării deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, ţara noastră acţionând pentru crearea, cât de rapid posibil, a Grupului de Luptă aici, în România", a subliniat Iohannis.

De asemenea, Iohannis i-a mulţumit omologului lituanian pentru susţinerea constantă a ţării sale pentru obiectivele strategice ale României, precum aderarea la spaţiul Schengen, respectiv la OCDE.

Preşedintele Iohannis a mai arătat că schimburile comerciale bilaterale cu Lituania sunt în creştere şi există potenţial.

"Trebuie să facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investiţiilor reciproce. Avem o cooperare eficientă în domenii precum apărarea, afacerile interne şi cercetarea şi putem extinde această cooperare şi în alte domenii sectoriale, precum tehnologiile inovative sau securitatea energetică", a completat şeful statului.

Te-ar putea interesa și: