Programul ”Anghel Saligny” a fost suplimentat cu 15,5 miliarde lei

Guvernul a suplimentat, în şedinţa de miercuri, bugetul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei, informează Ministerul Dezvoltării.

Bugetul total total al Programului, în perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei, a anunţat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

“Pe de o parte, este nevoie de 5,5 miliarde lei întrucât MDLPA va prelua de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) finanțarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, dar a căror valoare excedează plafonul alocat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, coordonat de MIPE”, a declarat Cseke Attila, potrivit adevărul.ro.

În vederea preluării și obținerii finanțării, MIPE trebuie să transmită către MDLPA, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, toate documentațiile depuse de către unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, precum și toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiții.

În vederea confirmării nevoii de finanțare pentru obiectivele de investiții preluate în Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară au la dispoziție o perioadă de 30 de zile pentru a încărca în platforma electronică investiții.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investiții.

”68% din totalul de drumuri județene și comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectați la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităților nu sunt racordate la rețeaua de distribuire a gazelor naturale. Aceste servicii publice de bază nu sunt un lux și avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului Anghel Saligny”, a precizat Ministrul Dezvoltării.

Te-ar putea interesa și: