Preşedintele Klaus Iohannis, la ONU: România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, 19 septembrie, la Transforming Education Summit, din New York, organizat în marja celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, că România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente.

"Pe măsură ce impactul pandemiei de COVID-19 se atenuează, lăsând loc unor noi şi dificile provocări globale, trebuie să decidem asupra politicilor care sunt necesare pentru a vindeca lumea. Eforturile noastre din aceste zile ar trebui să deschidă calea pentru o guvernanţă mai bună, la nivel global. Construirea unui viitor sustenabil este o componentă-cheie în acest demers. Reuşita depinde, fireşte, într-o mare măsură, de asigurarea unei educaţii incluzive de calitate. Trebuie să ne pregătim cetăţenii pentru provocările generate de schimbările economice, de schimbările climatice şi de noile realităţi sociale, protejând, în acelaşi timp, drepturile fundamentale şi participarea activă ale cetăţenilor. (...) România se angajează să îşi adapteze sistemul de învăţământ la nevoile actuale şi emergente", a spus şeful statului la ONU.

Preşedintele Iohannis a precizat că România se află în etapa de implementare a unui demers "substanţial" de reformă, bazat pe rezultatele unei ample consultări intitulate "România Educată".

"Peste 10.000 de cetăţeni au fost implicaţi activ, această consultare devenind cel mai incluziv proces de creionare a politicilor din domeniu şi generând viziunea pentru educaţia românească la orizontul anului 2030", a spus acesta, potrivit Agerpres.

România co-prezidează în cadrul summitului, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, linia tematică "Profesorii, predarea şi cariera didactică".

"Profesorii sunt inima educaţiei. Ca parte a reformelor recente, România s-a angajat să le asigure profesorilor din societatea noastră o pregătire iniţială şi continuă adecvată, salarii motivante şi un statut profesional înalt. De asemenea, facem eforturi să oferim profesorilor o mai mare autonomie în organizarea activităţilor şcolare. Participarea profesorilor la procesul decizional este esenţială pentru implicarea lor în transformarea sistemelor noastre educaţionale", a afirmat Iohannis.

El a indicat că în ultimul an, în România a fost iniţiat un proces de reflecţie asupra educaţiei privind schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă, care s-a transformat într-o viziune strategică concretă, integrând în procesul educaţional filosofia Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

"În această privinţă, tânăra generaţie este un aliat puternic! Rolul profesorilor rămâne însă esenţial pentru a ne asigura că toţi copiii dobândesc competenţele necesare pentru a proteja resursele şi frumuseţea planetei noastre. Transformarea educaţiei presupune atingerea provocărilor globale actuale, aflate în creştere exponenţială, cu toate resursele pe care le are educaţia, pentru a încuraja progresul, pacea şi prosperitatea! Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să ne asigurăm că prioritizăm educaţia în politicile noastre, inclusiv în domeniul sensibil al finanţării publice. Nicio reformă nu poate fi înfăptuită fără a investi în tineri, în profesorii lor şi, astfel, în viitorul nostru. Este cea mai benefică investiţie pe care noi toţi o putem face", a conchis preşedintele Iohannis.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca participă la Summitul Transformării Educaţiei de la New York. Preşedintele Klaus Iohannis va conduce delegaţia României care va participa, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco, joi şi vineri.

Te-ar putea interesa și: