Premierul Ciucă anunţă că va fi înfiinţat un departament de monitorizare şi evaluare a proiectelor din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că urmează să fie înfiinţat un departament de monitorizare şi evaluare a proiectelor din PNRR.

"Am considerat că (...) este necesar să avem un instrument de monitorizare şi evaluare şi în felul acesta, probabil săptămâna viitoare, vom aproba o hotărâre de guvern prin care va lua fiinţă un departament de monitorizare şi evaluare a acestor proiecte (...). Acest departament va avea ca sarcină principală monitorizarea şi evaluarea, dar din punctul meu de vedere, va mai avea încă o sarcină deosebit de importantă, şi anume de a crea acele mecanisme, astfel încât să putem să realizăm o platformă interministerială, să avem o comunicare, astfel încât să nu suprapunem proiectele şi să nu cheltuim aceşti bani pe proiecte care fie se suprapun, fie nu sunt în conformitate cu cea ce noi considerăm că poate cu adevărat să contribuie la partea de reformă şi investiţii", a declarat Prim-Ministrul la TVR.

În viziunea sa, noul departament va trebui să urmărească şi în ce măsură proiectele propuse sunt complementare.

"Consider că de la nivelul acestui departament se poate realiza şi partea de monitorizare a complementarităţii între proiectele pe care le depune (...) fiecare autoritate de management. De aceea am insistat să avem acest departament funcţional, fiindcă este foarte importantă această activitate de realizare a mecanismelor interministeriale, iar pachetul de mecanisme despre care vorbesc acum trebuie să fie conectat la mecanismele Uniunii Europene", a explicat Premierul.

Premierul Nicolae Ciucă anunţa pe 14 decembrie, la Bruxelles, că Guvernul este foarte aproape să ia o decizie privind înfiinţarea unei structuri care să gestioneze tot ceea ce înseamnă monitorizarea, coordonarea şi verificarea PNRR şi a precizat că a primit garanţii de la preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România va primi asistenţă tehnică din partea UE pentru absorbţia acestor fonduri, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesa și: