Ovidiu Cîmpean: România trebuie să înveţe din greşelile trecutului

 

România trebuie să înveţe din greşelile trecutului pe care oraşele noastre le-au făcut la momentul la care se concentrau pe infrastructură, dar neluând în considerare aspectele legate de mediu, a declarat, marţi, la Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, secretarul de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Ovidiu Cîmpean.

El a menţionat, în context, că UE a lansat proiectul pentru o sută de oraşe neutre din punct de vedere climatic. "Am avut o competiţie, am avut deja trei oraşe selectate la nivel european, iar după luna martie anul trecut am început să lucrăm alături de alte şase ministere pentru a sprijini această misiune (Mirror Mission Cities Hub Romania - Misiunea Oglindă a Misiunii UE) în România. În cadrul Guvernului am aprobat în octombrie comitetul Hub-ul Naţional M100, iar în decembrie am lansat Hub-ul la Cluj-Napoca", a spus secretarul de stat.

El a explicat faptul că au fost alocaţi deja trei milioane de euro finanţare pentru Hub-ul Naţional M100 ca urmare a folosirii granturilor norvegiene. "Avem 16 oraşe care şi-au depus candidatura. Sunt candidaturi foarte bune şi un juriu excepţional care a făcut selecţia", a afirmat Ovidiu Cîmpean.

"De aceea, este important să finanţăm aceste proiecte care au în vedere toate aceste aspecte şi să le sprijinim doar pe cele care sunt durabile şi care sunt realizate într-un mod eficient alături de comunitate. Nu dorim doar să dezvoltăm România şi oraşele ei, ci dorim să avem o dezvoltare estetică, frumoasă şi echitabilă", a mai declarat reprezentantul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Conform acestuia, suma de un miliard de euro, prin care sunt finanţate oraşele selectate, trebuie cheltuită până în 2030. "Aceasta este ţinta pentru cele trei oraşe care fac parte din misiunea României la nivel european şi pentru celelalte zece oraşe care vor fi selectate. Sperăm ca în perioada 2030-2035 vom mai avea încă un miliard de euro la dispoziţie", a mai spus secretarul de stat MIPE.

”Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara sunt oraşele care vor fi sprijinite pentru a-şi reduce emisiile de carbon până în 2035 şi pentru a se transforma în oraşe smart, verzi şi prietenoase cu locuitorii lor. Cele 10 oraşe se alătură astfel celor trei oraşe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică - Cluj Napoca, Bucureşti sector 2 şi Suceava, fiind selectate în Misiunea Europeană "100 de oraşe inteligente şi neutre climatic" şi care au făcut deja paşi importanţi spre tranziţia verde", se arată în comunicatul transmis de M100.

Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene şi îşi propune să replice la nivel naţional politicile europene şi să ajute şi alte oraşe româneşti să atingă ţintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel naţional prin Pactul Verde European.

Te-ar putea interesa și: