Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu a căzut. Mircea Abrudean: ”Un demers populist respins”

 

Parlamentul a respins, vineri, moţiunea de cenzură iniţiată de 155 de deputaţi şi senatori AUR, S.O.S România şi POT.

S-au înregistrat 147 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". Parlamentarii PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi nu au votat.

Pentru a fi adoptată această moţiune era nevoie de voturile favorabile ale majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 233.

Potrivit procesului verbal, din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 358, iar numărul total de voturi exprimate a fost de 148. Nu au fost voturi anulate.

Potrivit prevederilor articolului 113 alineatul 1 din Constituţia României, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce reprezintă în prezent minimum 233 de voturi.

''Ca urmare a faptului că din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 358, din care 147 au votat pentru moţiunea de cenzură, se constată că nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de Constituţie pentru adoptare'', a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban.

”Demersul populist al partidelor care se hrănesc din generarea de scandal și crize politice a fost respins astăzi în Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

Inițiatorii moțiunii de cenzură au arătat încă o dată că se bazează pe strigăte, nu pe argumente sau viziune.

Lipsa unui Guvern funcțional nu ar fi făcut altceva decât să expună țara noastră amenințărilor de securitate, în special a celor hibride.

Într-un climat internațional dinamic, e important mai mult ca oricând să fim responsabili și să transmitem un semnal de stabilitate”, a scris Mircea Abrudean, președintele Senatului României, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură fiind respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune parlamentară, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României. 

Te-ar putea interesa și: