Ministrul Educaţiei: Premierul susţine proiectele noilor legi ale Educaţiei. Le-a validat total

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, miercuri, că premierul Nicolae Ciucă susţine noile legi ale Educaţiei puse în dezbatere publică şi a căror aplicare ar urma să aibă un impact bugetar de 36 de miliarde de lei, gradual, până în 2027.

Potrivit ministrului, este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru învăţământul superior şi de peste 31 de miliarde de lei pentru cel preuniversitar.

"Premierul este un susţinător al Educaţiei, al performanţei în Educaţie şi al echităţii în Educaţie. Evident că un premier responsabil se uită la impactul financiar, dar, în momentul în care a înţeles importanţa acestor obiective şi a înţeles că nu este vorba de un impact de 36 de miliarde de lei care să intre în 2023, ci că el va intra gradual în funcţiune până în 2027, a validat total inclusiv în şedinţa de Guvern, pentru că premierul este cel care a propus, într-o modalitate foarte hotărâtă, adoptarea în primă lectură, ce-i drept, a acestor două proiecte de lege", a declarat Cîmpeanu, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

El a evidenţiat că politicienii trebuie să înţeleagă că reforma Educaţiei este una prioritară.

"Ori înţelegem că Educaţia stă la baza tuturor lucrurilor, noi clasa politică, decidenţii, ori, dacă nu, vă dau o veste proastă - toate măsurile care sunt de reformă adevărată în acest sistem, dacă nu beneficiază de un suport financiar corespunzător, sunt degeaba. Este stupid să ne aşteptăm să mergem cu aceeaşi profesori, cu aceeaşi finanţare, cu aceleaşi instituţii şi să avem rezultate diferite pentru copii. Nu se poate chestia asta, deci e nevoie de finanţare", a argumentat ministrul.

Cîmpeanu a adăugat că, "din fericire, impactul bugetar va fi treptat".

"Spre exemplu 25% este impactul salarizării, 25% este impactul diversificării curricumului. Diversificarea curriculumului începe în septembrie 2023, nu are impact până atunci, şi începe cu clasa a IX-a, deci va fi un sfert de impact. (...) Bursele elevilor vor avea impact total încă din ianuarie 2023, spre exemplu. Salarizarea - cel mai probabil că va fi luată în calcul din septembrie 2023. Este vorba de o creştere a costului standard pentru cheltuieli salariale, care este în momentul de faţă 6.386 de lei la 9.000 per elev. Este vorba de o creştere a salariului, care în momentul de faţă în Educaţie este 6.500 de lei brut, la 9.300 de lei brut. Cel mai important este că e vorba de o creştere a costului standard pentru cheltuieli materiale, evaluare şi pregătire profesională", a explicat ministrul Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Proiectele de lege ale învăţământului preuniversitar şi învăţământului superior au puse puse, miercuri, în consultare publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până pe 24 august.

Te-ar putea interesa și: