Ministrul Aurescu a discutat la Davos pe teme de energie cu reprezentanţi ai mediului de afaceri

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, cu prilejul participării la cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), în Davos-Klosters, Elveţia, întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, discuţiile vizând, în principal, dezvoltarea sectorului energiei în România, transmite Agerpres.

Astfel, ministrul Aurescu a avut o întâlnire cu Ian Edwards, CEO al companiei canadiene SNC Lavalin, şi cu William Young, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

Discuţia s-a axat pe participarea companiei canadiene la proiectele din domeniul nuclear civil din România, îndeosebi retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare (CN) de la Cernavodă.

În cadrul întrevederii, ministrul Aurescu a reconfirmat rolul central pe care dezvoltarea sectorului nuclear civil îl deţine în cadrul strategiei naţionale de securitate energetică, mai ales în contextul geopolitic actual, în care se impune intensificarea demersurilor de creştere a independenţei energetice, proiectele referitoare la Unităţile 1, 3 şi 4 ale CN Cernavodă numărându-se, alături de cele privind construcţia primelor reactoare modulare mici, printre obiectivele majore de tranziţie energetică ale României.

Ministrul Afacerilor Externe şi reprezentanţii SNC Lavalin au discutat despre activitatea companiei ca partener major în cadrul consorţiului angrenat în dezvoltarea complexului energetic nuclear de la Cernavodă. La nivel tehnologic, firma canadiană deţine tehnologia CANDU utilizată în actualele unităţi, dar şi în noile proiecte aflate în curs de derulare la CN Cernavodă. Compania este implicată şi în formarea de specialişti în sectorul nuclear civil, prin cooperarea de profil derulată cu compania românească SN Nuclearelectrica.

De asemenea, a fost abordată necesitatea accelerării demersurilor de finanţare a proiectelor menţionate.

În aceeaşi zi, ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere, în marja WEF, cu Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al grupului Energias de Portugal SA (EDP) şi al diviziei de energie regenerabilă EDP Renewables (EDPR).

Cu acest prilej, ministrul Aurescu a subliniat importanţa creşterii investiţiilor în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în România, grupul EDP fiind un exemplu elocvent în acest sens, cu atât mai mult în contextul angajamentului României de a îndeplini ţintele europene şi internaţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de atingere a neutralităţii climatice.

Şeful diplomaţiei române a arătat că şi în anul 2023, România va continua să ia măsurile necesare pentru creşterea securităţii energetice la nivel naţional şi regional, inclusiv măsuri îndreptate spre consolidarea mixului energetic şi atragerea investiţiilor în domeniul energiei verzi.

Nu în ultimul rând, joi seară, în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, ministrul de Externe a participat la o cină de lucru găzduită de preşedintele WEF, Borge Brende, şi de Jared Cohen, preşedinte pentru afaceri globale şi co-lider al Biroului pentru inovaţie aplicată în cadrul Goldman Sachs, alături de lideri guvernamentali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi formatori de opinie (Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Jens Spahn, fost ministru german al sănătăţii şi membru al Bundestagului, Kristalina Georgieva, director al FMI, Mathias Cormann, secretar general al OCDE, Ngozi-Okonjo-Iweala, director general al OMC, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Alois de Liechtenstein, prinţul moştenitor al Liechtenstein, Christopher Coons, senator SUA, Bilawal Bhutto Zardari, ministrul de externe al Pakistanului, Muhammed al-Jadaan, ministrul de finanţe saudit şi alţii), pe teme legate de stadiul şi perspectivele afacerilor globale în actualul context geopolitic.

Te-ar putea interesa și: