Ministerul Educaţiei cere expertizarea unităților de învățământ care sunt expuse riscului seismic

Ministerul Educaţiei a dispus mai multe măsuri "imediate" privind limitarea riscului seismic în unităţile de învăţământ, informează un comunicat remis miercuri presei.

Ministerul a transmis adrese către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situaţie defalcată pe judeţe a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ care sunt expuse riscului seismic şi care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică.

"În acest context, a fost solicitată şi o întrevedere pentru a discuta paşii concreţi care trebuie parcurşi în vederea consolidării unităţilor de învăţământ", afirmă aceeaşi sursă.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au solicitat tuturor inspectoratele judeţene/al municipiului Bucureşti evidenţa planificării activităţilor de simulare pentru situaţii de urgenţă existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din subordine.

Ministerul Educaţiei a trimis, din nou, inspectoratelor judeţene Protocolul privind pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul naţional preuniversitar şi superior.

"În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor şcolare are obligaţia de a analiza modul de organizare a acestor activităţi de simulare pentru situaţii de urgenţă în unităţile de învăţământ", precizează Ministerul Educaţiei.

"Potrivit legii, conducătorii instituţiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinaţia unităţi sau instituţii de învăţământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic şi pentru fundamentarea măsurilor de intervenţie. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor şi pentru fundamentarea măsurilor de intervenţie vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Ministerul Educaţiei va dispune, în zilele următoare, diseminarea către inspectoratele şcolare judeţene în vederea prelucrării şi distribuirii în unităţile de învăţământ a surselor oficiale de informare (realizate de DSU, IGSU) cu privire la comportamentul în caz de cutremure şi alte situaţii de urgenţă.

Te-ar putea interesa și: