Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului: Lumea face regrese

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a avertizat luni în legătură cu regresele în domeniul drepturilor omului în lume, după decenii de progrese, şi a făcut apel la dialog între ţări pentru a putea depăşi divergenţele şi a crea ''un nou consens la nivel mondial privind drepturile omului'', relatează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

În deschiderea celei de-a 52-a sesiuni a Consiliului drepturilor omului de la Geneva (UNCDH), Turk a denunţat revenirea ''vechiului autoritarism'' şi a ''războaielor de agresiune distructive, datând dintr-o epocă apusă şi cu consecinţe mondiale, aşa cum am constatat din nou în Europa cu invadarea fără sens a Ucrainei de către Rusia''.

Sesiunea a început cu păstrarea unui minut de reculegere în memoria victimelor seismelor violente din 6 februarie care au lovit Turcia şi Siria.

''Am regresat''
, a subliniat Volker Turk, care a cerut să se dea un nou impuls drepturilor omului, care sunt soluţia pentru numeroase probleme ale lumii, precum încălzirea climatică sau utilizarea nefastă a noilor tehnologii.

Aproximativ 150 de demnitari, printre care miniştrii de externe din Franţa, Iran şi China, participă la segmentul la nivel înalt a sesiunii UNCDH. Secretarul de stat american Antony Blinken se va exprima luni prin videoconferinţă, iar viceministrul de externe rus Serghei Riabkov este aşteptat joi la Geneva.

Anul trecut, în timpul intervenţiei prin videoconferinţă a ministrului de externe rus Serghei Lavrov, majoritatea diplomaţilor prezenţi în sală au părăsit încăperea, în semn de protest faţă de agresiunea rusă contra Ucrainei.

În timpul actualei sesiuni a UNCDH, anchetatorii internaţionali privind Ucraina vor prezenta, în 20 martie, primul lor raport scris.

Ambasadoarea ucraineană Evghenia Filipenko pledează pentru o ''consolidare'' a rezoluţiei care stabileşte mandatul anchetatorilor internaţionali, dar nu este sigur că textul reflectă această voinţă întrucât Kievul şi aliaţii săi occidentali vor trebui să convingă să nu se abţină de la vot anumite ţări care ezită să critice Rusia.

Prelungirea mandatului raportorului pentru drepturile omului în Rusia va face de asemenea obiectul discuţiilor.

O miză este şi mandatul raportorului privind drepturile omului în Iran, după reluarea manifestaţiilor care au izbucnit în urma morţii tinerei kurde Mahsa Amini în arestul 'poliţiei moravurilor', structură între timp desfiinţată de Teheran.

''Dacă poporul iranian este pregătit să iasă în stradă, comunităţii internaţionale îi revine să se asigure că va exista o tragere la răspundere pentru crime'', a afirmat directoarea executivă interimară a Human Rights Watch, Tirana Hassan.

Te-ar putea interesa și: