Florin Cîțu: Economia crește, acum avem nevoie de maturitate politică

Economia României creşte, parametrii economici generali se îmbunătăţesc, iar acum e nevoie de maturitate politică  pentru a susţine trendul pozitiv, afirmă premierul interimar Florin Cîţu, preşedintele PNL.

"Am promis la începutul anului creştere economică record şi un deficit bugetar mai mic ca urmare a creşterii veniturilor bugetare, fără să creştem taxe, şi controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut. Execuţia bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulenţe cu care ţara se confruntă", susţine Florin Cîţu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Prim-ministrul interimar adaugă că, în această perioadă, Executivul a reuşit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut.

"Am făcut această ajustare reuşind atât creşterea veniturilor, cât şi reducerea cheltuielilor, făcând în acelaşi timp plăţi excepţionale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19. Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activităţile economice, am înregistrat o creştere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB faţă de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară şi prin absorbţie de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei faţă de 2020 şi cu 41,7 miliarde de lei faţă de 2019. În acelaşi timp, în perioada ianuarie - septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reuşind însă majorarea investiţiilor cu 3,9 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2020 şi cu 10,8 miliarde de lei faţă de perioada similara din 2019 ", spune Cîţu.

El menţionează şi sumele alocate investiţiilor.

"Aşa cum am promis şi cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiţii au fost reprezentate de proiecte finanţate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut", precizează Florin Cîţu.

Te-ar putea interesa și: