Emil Boc, la Napoca Live: Principalele preocupări ale românilor după realegerea lui Donald Trump sunt legate de vize, de securitatea și apărarea Europei”

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, la emisiunea TalkShow Direct de la Napoca Live, că realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii îi pune pe români în fața unor întrebări legitime. Vizele de călătorie, securitatea și apărarea Europei, au fost problemele invocate de primar. De asemenea, Emil Boc a făcut referire și la preocupările lui Donald Trump de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, arătând că pacea nu poate veni oricum, și că orice cedare de teritoriu în favoarea Rusie nu ar fi decât un pretext pentru o următoare agresiune din partea acesteia, îndreptată înspre Moldova, Țările Baltice, Polonia sau chiar România.

”În viață am învățat că niciun lucru nu are decât fațete negative sau fațete pozitive. Deci, orice lucru care ni se întâmplă în viață are și lucru bune și lucruri de întrebat și de pus sub observație. Asta se întâmplă și cu alegerile din America. Eu ca român, primul lucru care mă întreb este dacă se păstrează oare programul Visa Waiver pentru a scăpa de vizele pentru America, așa cum era pregătit până la sfârșitul anului, începutul anului viitor? E un semn de întrebare, nu știm dacă acest lucru se va întâmpla. E o întrebare importantă pentru românul obișnuit. A doua este legată de securitate. Eu îmi pun întrebarea ce se va întâmpla în Ucraina, atât regional cât și pentru țara noastră, pentru siguranța mea? Și aici lucrurile sunt deschise. Scenariul în care se face pace, și pacea trebuie să vină, dar nu în orice condiții, după părerea mea. Ci în condițiile în care Ucraina decide condițiile păcii. Orice cedare de teritorii din partea Ucrainei în favoarea Rusiei reprezintă un pretext pentru o viitoare agresiune. Iar următoarea agresiune nu e greu de intuit cam pe unde poate merge. Așa a fost și cu Crimeea, când Europa a reacționat extrem de prost și de târziu, ceva de genul lăsați că nu e nimic, dar iată că după Crimeea a urmat Ucraina. Și acum te poți întreba unde va fi următoare agresiune, în Moldova, în Țările Baltice, în Polonia, în România? Este doar o chestiune de când, și nu de dacă.

Înțeleg pe bună dreptate procuparea președintelui ales american de a avea pace în Ucraina, dar ne-am dori să fie și o pace în condițiile în care să nu destabilizexe, sau să creeze un focar de instabilitate pe termen lung în această zonă. Orice centimetru de pământ cedat Rusiei, înseamnă o invitație la o viitoare agresiune. Asta e părerea mea, poate greșesc, poate lucrurile vor merge într-o altă direcție.

În al treilea rând, apărarea. Până la urmă revin și la partea plină a paharului: realegerea lui Trump arată încă o dată nevoia ca Europa să poată să-și poată purta singură de grijă în materie de apărare. S-a luat această direcție, dar prea târziu. Nu poți să tot aștepți din patru în patru ani, tu ca cetățean al Uniunii Europene, să vezi cine câștigă Casa Albă ca să vezi dacă ai securitate și siguranță, sau nu. Și atunci, Uniunea Europeană trebuie să asigure protecția celor 460 de milioane de cetățeni ai săi. Trebuie să aibă capacitatea să investească în apărare, integrat. Pentru că, și eu am făcut analiza aceasta matematică, am luat cheltuielile cu apărarea ale fiecărei țări din Uniunea Europeană. Sunt aproape duble decât cheltuielile Rusiei. Numai că, individual, dacă fiecare cumpărăm lucruri diferite, nu avem un sistem integrat de apărare. Acum, noua Comisie Europeană are un comisar pentru apărare, trebuie să ne păstrăm armatele naționale, lucru care ține de identitatea și esența fiecărui stat, dar ce cumpărăm ca să ne apărăm? Trebui să gândim în comun acest lucru, sisteme care să acționeze unitar, armament, muniție, sisteme de inteligență artificială. Pentru că războaiele viitorului se vor purta la o cafea și cu calculatorul în față! Deja, în unele părți ale lumii, războaiele asa se poartă, prin aceste siteme de inteligență artificială”, a spus primarul Emil Boc, la Napoca Live.

EMISIUNEA POATE FI URMĂRITĂ INTEGRAL AICI

Te-ar putea interesa și: