Dezbatere pe tema consumului de droguri organizată de USR Cluj

 

La finalul săptămânii trecute a avut loc la Cluj-Napoca dezbaterea ”Învinge drogurile prin Educație. Prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor”. Evenimentul a fost organizat de Oana Murariu, deputat de Cluj și președinte al USR Cluj.

Consumul de droguri a crescut puternic în ultimii ani în România, tinerii find categoria cea mai vulnerabilă. În acest context, reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, ai Serviciului de Probațiune Cluj, ai DGASPC Cluj, magistrați și avocați, medici psihiatri, psihologi, directori de școli, părinți – reprezentanți ai asociațiilor de părinți, elevi, studenți, parlamentari, consilieri locali și județeni au dezbătut provocările și soluțiile ce pot fi avute în vedere pentru combaterea acestui flagel.

”Fie că vorbim de subdimensionarea autorităților cu responsabilități în domeniu, de neaplicarea legilor în vigoare sau de absența unui cadru de pregătire a profesorilor în problematica drogurilor, în mod cert e nevoie de o schimbare de atitudine a decidenților și crearea prin educație a unei culturi anti-drog în rândul elevilor. Le mulțumesc tuturor participanților la eveniment, pentru implicarea, informațiile și abordările propuse. Nu ne vom opri aici și vom întreprinde măsuri concrete în urma dezbaterii” a declarat deputata Oana Murariu.

Astfel, parlamentarii USR, Oana Murariu și Ștefan Pălărie vor depune amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2024 pentru finanțarea majorării schemelor de personal din Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și pentru Serviciile de probațiune. De asemenea, vor depune amendamente la Legea bugetului de stat și pentru asigurarea finanțării de cursuri de pregătire profesională continuă pentru cadrele didactice în ceea ce privește combaterea în școli a fenomenului consumului de droguri.

”Evenimentul a fost unul extrem de reușit. Am avut parte de un dialog echilibrat, au fost voci mature și propuneri pertinente, au fost lămurite sincope și goluri fie din zona legislativă fie din zona de  aplicare a legii.  Cluj-Napoca rămâne pentru mine un etalon de seriozitate și reușită, la fel cum tema siguranței școlare rămâne pentru mine, ca senator responsabil de educație, un domeniu cheie pentru viitorul României” precizează senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învățământ.

Conform ultimelor date oficiale ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), în anul 2021 aproape 17% dintre tinerii cu vârste între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, 10% consumaseră în ultimul an și aproape 7% chiar în ultima lună, procente aflate în continuă și vizibilă creștere în ultimii 2 ani.

În seria eforturilor USR Cluj de combatere a fenomenului consumului de droguri și de a veni în sprijinul celor afectați de acest flagel se numără și inițiativa Adrianei Cristian, consilier local USR Cluj-Napoca, în baza căreia a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu local, prin care se va construi primul Centru modern de tratare a adicțiilor din întreg județul Cluj.

Te-ar putea interesa și: